Печива

Красива плетена питка – вижте стъпка по стъпка как се прави!

Ето, че най-накрая дойде време да ви покажа тази интересна плетена питка, която омесих за прощъпулника на сина ни. Отдавна се каня да напиша рецептата, но все не ми остава време (майките с деца ще ме е разберат).

Традицията е питката да се търкулне на бял чаршаф ( или покривка) и детето да я последва, за да го отведе към предварително подредените предмети, които символизират различни професии.

Аз реших да направя една по-различна питка и да пропуснем търкулването. Поставихме питката на масата върху бяла покривка и до нея подредихме предметите.

Сложихме доста предмети, а те бяха:

Компютърна мишка за програмист
Фотоапарат за фотограф
Злато за златар
Паста за зъби за зъболекар
Бушон за инженер
Диск за музикант
Клещи за майстор
Химикалка за писател
Мерителна лъжичка за готвач
Макара за моден дизайнер
Плюшена играчка (животно) за животновъд
Списание за журналист
Глава лук за земеделец
Стотинка за банкер
Компас за пътешественик
Термометър за лекар
Книга за писател
Четка за художник

Важно е да се подредят, докато мъничето не е в стаята. Първото нещо, което си избра след като влезе в стаята бяха клещите. Веднага след това грабна и компаса.

А ето и рецептата за плетената питка.

Продукти:
250 мл. прясно мляко
1 кубче прясна мая (42 гр.)
1 с.л. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
5 с.л. олио
2 яйца + 1 белтък
1/2 с.л. сол
брашно (около 900 гр.)

40-50 грама масло (между корите)

жълтък за намазване

За украсата:
3-4 с.л. брашно
щипка сол
вода, колкото да се оформи тесто

Начин на приготвяне:

За омесването няма да ви обяснявам много, защото доста пъти съм обяснявала. Най-важното за пухкава питка е първо да се направи закваската. Стоплям млякото, но в никакъв случай не трябва да е горещо, а хладко. Слагам вътре маята, захарта, лъжица-две брашно и разбърквам. Оставям закваската да постои 10 минути, за да се активизира хубаво маята.

След това смесвам с всички останали продукти в голяма купа, като най-накрая на порции добавям брашното. Меся докато се получи меко, много приятно на допир тесто. Намазвам отгоре с още малко олио, покривам с фолио или кърпа и оставям на топличко да постои 30-40 минути, за да втаса.

Разделям тестото на 5 равни по големина топки. Разточвам ги една по една. Намазвам всяка кора с масло и ги подреждам една върху друга. Най-горната кора не се намазва. Разточвам всички кори заедно, само с няколко движения на точилката.

Не прекалявайте с разточването!

pitka-stypka-1

В голяма тава слагам хартия за печене и внимателно премествам тестото. В средата поставям чаша. Разрязвам на 8 равни части (вижте снимките по-долу). Всяка част разрязвам още на 3. Вземам трите части и ги плета на плитка. Правя същото и с останалите. Махам чашата и намазвам питката с разбития жълтък.
Оставям да втаса за около 30 минути.

vkusna-pitka-stypka-po-stypka

През това време се заемам с украсата на питката. Омесвам тесто от продуктите, които съм посочила горе. Откъсвам едно парче и разточвам. Изрязвам кръг и поставям в средата на питката. От останалото тесто оформям малки крачета, които ги поставям върху кръга. Отдолу написвам името на детето ни пак със същото тесто. Намазвам с жълтък и кръга, за да изпъкват по-добре крачетата и името.

Пека я на 180 градуса около 40-50 минути.

pletena-pitka

И една малка тайна за мека, ароматна питка. След като я извадите от фурната, я намажете с още малко масълце.

proshtypulnik-pitka

Свързани публикации

9 коментара

  1. Коментар:Много красива питка!Благодаря за рецептата.Да сте здрави и щастливи!Малкият прощъпулник да Ви слуша и радва!Успехи!

  2. Питката изглежда невероятно. Моля само някой да каже с предварително загрята фурна ли печете и отгоре и отдолу ли програма за печене, както и дали пускате вентилатора на самата фурна. Тези подробности наистина ме вълнуват. Благодаря предварително

    1. Пека я в предварително загрята фурна отдолу и отгоре. А когато нямам време да чакам да втаса, оформена я слагам в студена фурна и я пускам. Така, докато загрее ще е втасала достатъчно. Пека без вентилатор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button