Други

Мед от глухарчета – ето я лесната рецепта на баба Недка!

Как се приготвя мед от глухарчета?

Днес ще ви обясня как правя мед от глухарчета. Използвам рецепта от стария тефтер на баба Недка, която от години го приготвя по този начин. От нея знам, че няма нужда цветовете да се броят. Тя никога не го е правила и винаги й се получава много ароматен и приятен мед.

Единственото нещо, което промених в рецептата, е, че освен лимонена киселина, добавих и лимон.

Сами ще се убедите колко лесно се приготвя този лечебен мед от глухарчета! В същото време рецептата е от икономичните.

Продукти:

цветове глухарчета (колкото наберете – по-долу ви обяснявам пропорцията)

захар

лимонена киселина (лимонтузу)

1 брой лимон (по желание)

Начин на приготвяне:

Първото нещо, което правя, е да набера добре цъфнали цветове глухарчета. Ние в градината имаме достатъчно и набрах оттам – важното е да са от чисто място.

След като набера достатъчно, идва ред на измиването. Измивам ги добре под течаща вода и ги изсипвам в подходяща тенджера. Баба Недка налива 4 пръста вода над цветовете – така правя и аз. В случая добавих и един малък лимон, нарязан на парчета, но без семките и кората (защото, както знаете, я третират с препарати).

Слагам на котлона и щом водата заври, засичам 15 минути. Понякога оставям и за 20 минути.

След това затварям с капак и оставям така за една нощ. Моята тенджера е от неръждаема стомана и няма проблем да оставя течността в нея. Но ако вашата е от алуминий или с някакво покритие, желателно е да преместите в стъклена купа например.

На сутринта през гевгир и тензух прецеждам сместа и хубаво изстисквам цветовете, за да отцедя цялата течност от тях. При мен имаше точно 2 литра течност (8 ч.ч.). Някои хора на литър течност добавят 1 кг захар. Баба Недка слага 750 грама. Аз слагам половин килограм на 1 литър течност, т.е. на 2 литра сок сложих 1 кг захар. Следователно така се получава по-малко количество мед, но за нас е достатъчно.

След като изсипя течността и захарта в тенджерата, слагам на котлона и варя на среден огън. С моите пропорции течност-захар, времето за варене беше около час и половина.

Как проверявам дали медът се е сгъстил достатъчно?

Поставям чинийка в хладилника, за да се охлади добре. След като видя, че медът се сгъстява, капвам малко върху студената чиния и оставям така за няколко секунди. После минавам с пръст по средата й. Ако остава път – значи се е сгъстил достатъчно. Прибавям лимонената киселина (половин чаена лъжица), разбърквам и варя около 4-5 минути.

Изсипвам горещия мед в сухи, затоплени бурканчета, затягам капачките и обръщам върху гладка повърхност. Оставям ги така докато изстинат напълно.

При мен като количество излязоха 1 голям буркан от 500 милилитра и 2 бурканчета по 200 милилитра. Остана малко и в купичката, която виждате на снимките.

Освен, че е много вкусен, медът от глухарчета е и полезен. Консумацията му се препоръчва за повишаване на имунитета, при наднормено тегло, за пречистване на кръвта и прочистване на холестеролните плаки.

Свързани публикации

5 коментара

      1. Здравейте вчера си направих мед от глухарче но много се сгъсти не мога да забода лъжица!Как мога да го поправя? Благодаря

        1. Здравейте. За съжаление в случая няма как да се поправи. Най-добре си пригответе нов мед от глухарчета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button