Други

Моят опит: Вижте как боядисах великденските яйца с натурални бои

Предварително сварявам бели яйца. Но трябва да знаете, че се варят на умерен огън, защото черупката на белите яйца е по-крехка.

Най-страхотният цвят се постига с куркума – наситено жълто, което се получи за около 30 минути. За боядисването на яйца с куркума са нужни:

около 500 милилитра вода

2 супени лъжици куркума

2 с.л. оцет

В малката тенджерка слагам водата, в която добавям 2 пълни супени лъжици куркума. Слагам да ври около 2-3 минути. Махам от котлона и изчаквам около 5 минутки да се охлади. Прибавям 2 с.л. оцет и внимателно слагам яйцата. Оставям ги така 30 минути или повече.

Червено цвекло – от светло до тъмно кафяво (честно казано, очаквах да се оцветят в наситено червено, но не се получи).

1 голяма глава червено цвекло

около 500-600 мл. вода

Измивам и настъргвам цвеклото заедно с кората. Прехвърлям я в тенджерка и добавям водата. Слагам да ври около 20 минути. Късно се сетих, че може би трябваше повече време, за да си пусне хубаво „боята“. Ако ще пробвате с цвекло, задължително оставете сместа да ври повече.

Прецеждам течността с цедка и оставям сместа да се охлади. Слагам яйцата и ги оставям там, докато ми хареса цветът им или колкото време имам. Моите стояха около 40 минути, но ако се оставят от 5 до 10 часа, ще се оцветят още по-добре.

boyadisvane s cveklo

Зелено – определено не се получи

Сварявам във вода спанак докато водата стане зелена. Лично аз не успях да постигна наситен цвят. Може би защото под ръка имах единствено замразен спанак или не съм сварила достатъчно течността. Ако вие знаете как се получава хубав зелен цвят, споделете с мен – ще се радвам да науча нещо ново.

С кафе – за светло кафяво

Сварявам 2 чаши силно кафе. Оставям да се охлади, добавям 1 супена лъжица оцет и внимателно слагам яйцата. Аз ги държах 25 минути.

interesni yaitsa za velikden

Този път пропуснах да направя с люспи от лук, но определено искам да пробвам. Тук можете да изберете люспи от червен или обикновен кромид лук.

Слагате люспите в тенджера заедно с водата и оставяте да ври. След това процедирате като с другите цветове.

Можете да ползвате и други естествени оцветители като боровинки или червено зеле.

Не забравяйте да споделите в коментарите трикове за боядисване на красиви великденски яйца.

Весели празници! Бъдете здрави!

boqdisvane na yaitsa

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button