Други

Мекици “Балончета“ – лесни и винаги сполучливи

Как да си приготвим вкусни домашни мекици? Вижте тази сполучлива рецепта!

Има много варианти за приготвяне на мекици. Улични мекици с мая, такива без мая и куп други. Всеки ги приготвя и обича по различен начин.

По принцип не съм фен на пържените храни, най-вече ако трябва да ги приготвя аз. Но понякога и на нас ни се хапват пържени мекици за закуска. Затова днес с вас ще споделя тази много сполучлива рецепта.

Ако следвате всичко стъпка по стъпка и оставите тестото да си почине толкова, колкото съм уточнила в рецептата, ще останете очаровани първо от вида, а след това и от вкуса на тези, наподобяващи балони мекици.

Любимата ми комбинация, както предполагам и на много от вас, е със сиренце и домашно сладко. А може да си ги хапвате и с порция салата.

Сега, без да се бавя повече, преминавам към необходимите продукти и приготвянето.

Продукти за закваската:

200 мл. хладко мляко
100 мл. хладка вода
1/2 кубче прясна мая
2 с.л. захар
100 грама брашно

Допълнително:

50 мл. олио
1 яйце
1 ч.л. сол
около 450 грама брашно

олио за пържене

Начин на приготвяне на домашните мекици:

Изсипвам всички продукти за закваската в подходяща купа. Бъркам с бъркалка докато се смесят всички съставки и няма никакви топченца от брашното.

мекици с мая
Вкусни мекици с мая

Покривам с кърпа и оставям на топло за 15-20 минути докато сместа шупне като на снимката. След като това стане, прибавям олиото, яйцето, солта и брашното на части. В началото бъркам с лъжица, а след като започне да се оформя тесто, премествам върху набрашнена повърхност и меся в продължение на 5-6 минути. Трябва да се получи меко и гладко тесто, без да лепне по повърхността и по ръцете.

Премествам отново в купата, поръсвам повърхността на тестото с малко брашно, покривам с кърпа и оставям отново на топло за около 30 минути или докато втаса достатъчно.

Вземам тестото и меся за около минута. След това върху набрашнен плот разточвам голяма кора. Изрязвам на кръгчета с помощта на чаша. Останалото около кръгчетата тесто събирам на топка, разточвам и процедирам по същия начин.

Подреждам кръгчетата върху чиста кухненска кърпа и покривам с друга. Оставям да си починат за 20 минути, след което ги пържа в сгорещено олио от двете страни.

Нека котлонът да е на среден огън, за да не останат сурови отвътре.

винаги сполучливи мекици
Много сполучливи мекици с мая

Свързани публикации

4 коментара

  1. Направих ги, тестото замесих в хлебопекарна машина. Станаха страхотни, благодаря за прекрасната рецепта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button