Печива

Пухкава питка „Есенно цвете“ – лесна рецепта със снимки

Пухкава питка, подходяща за начинаещи

Някои хора имат неделен ритуал, който включва приготвяне на палачинки или мекици. В моя дом ритуалът включва изпичане на пухкава питка, като всеки път се старая оформянето да е различно. Научих се да оформям питки преди няколко години.

Някои питки изглеждат доста сложни за оформяне, но всъщност не са чак толкова. Точно поради тази причина обичам да ви показвам как аз оформям питките, за да може и вие да ги приготвяте у дома.

Най-важното, което трябва да имате преди да започнете с месенето на питка, е търпение. Ако имате достатъчно търпение с втасванията, самото оформяне и ако следвате рецептата стъпка по стъпка, ще се радвате на много добър резултат.

Продукти:

250 милилитра прясно мляко или вода (може и 50:50)
20 грама прясна мая
3 яйца
5 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка захар
1 равна супена лъжица сол
600-620 грама брашно

допълнително за намазване: 30 грама масло

Начин на приготвяне на питка „Есенно цвете“:

Затоплям млякото, но не прекалено много. Трябва да е хладко. Най-лесно се проверява, като потопите кутрето си в него – ако може да го задържите, значи е добре като температура. Натрошавам вътре маята, прибавям захарта. Разбърквам хубаво, за да се разтворят напълно.

Слагам яйцата, но отделям единия жълтък за намазване на питката. Добавям олиото и отново разбърквам.

Накрая прибавям брашното, солта и омесвам тесто за питка – меко, гладко, но в никакъв случай лепкаво. Поръсвам с малко брашно или намазвам с мазнина. Покривам с кърпа, чиния или свежо фолио и поставям на топло, за да втаса.

питка с мая
Оформяне на пухкава питка

Разделям втасалото тесто на 17 равни части и ги оформям на топчета. Вземам всяка една топка поотделно и разточвам на малки кръгчета без последното (то трябва да остане под формата на топка).

Вземам едно кръгче и намазвам с малко размекнало масло. Сгъвам на две, след което прищипвам краищата, за да заеме форма, подобна на цвете калия (вижте снимките, за да ви е по-лесно).

Продължавам по същия начин и с останалите кръгчета.

Поставям хартия на дъното на подходяща кръгла тава или намазвам с мазнина. От външната страна подреждам 12 броя, като във вътрешността поставям още 4 + едно топче в средата. Покривам вече оформената питка с кърпа и оставям да втаса за двадесетина минути, след което я намазвам с разбит жълтък и пека в предварително загрята на 180 градуса фурна.

лесна питка
Вкусна и лесна за оформяне питка с мая

Свързани публикации

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button