Печива

Вита баница с леща – нестандартна рецепта, която ще ви хареса!

Как да си направим вкусна вита баница с леща?

Тази рецепта е от по-нестандартните, но резултатът определено си заслужава! Баницата с леща е повече от превъзходна!

За приготвянето й използвах любимата си леща Екстра на „Крина“. Много е вкусна, зрънцата са цели и няма почти никакви боклучета.

Купувала съм леща от други марки и понякога самото почистване ми е отнемало повече от 10 минути.

Ако трябва да бъда съвсем честна, голяма част от продуктите в кухнята ми са на „Крина“, защото съм изключително доволна от качеството, което предлагат.

Когато започнете приготвянето на сместа за пълнежа на баницата, добавете точно тези подправки, които съм изброила по-долу, защото се комбинират превъзходно с лещата. А благодарение на млечната смес, с която се намазват корите, баницата става неописуема хрупкава и страхотна на вкус.

Продукти:

3 чаени чаши сварена леща Екстра „Крина“ (1 ч.ч. сурова)
1 глава лук
400 грама фини точени кори
подправки: червен пипер, черен пипер, кимион и сол

Допълнително (за млечната смес за намазване на корите):
половин чаена чаша прясно мляко
по 1/4 чаена чаша олио и газирана вода

Начин на приготвяне:

Предварително сварявам лещата. От една чаена чаша сурова леща се получават 3 чаени чаши добре сварена леща. След като е напълно готова, я изсипвам в подходяща цедка и отцеждам хубаво от излишната вода.

рецепта за вита баница с леща
Така се прави лесна вита баница с леща

Почиствам и нарязвам лука на дребно. Задушавам го на умерен огън с 1-2 с.л. олио. Прибавям сварената леща, подправките и разбърквам внимателно, за да не са намачкат прекалено много зрънцата леща. След около минута разбъркване, премествам от котлона и изсипвам в голяма плитка чиния, за да изстине по-бързо.

В купичка смесвам съставките за млечната смес.

Вземам една кора и я намазвам със сместа с мляко. Отгоре поставям втора кора. В единия край по дължина разпределям част от сместа с лещата. Навивам корите на руло, след което оформям като охлюв. Поставям го в подходяща тава, намазана предварително с мазнина или покрита с хартия за печене.

Отново вземам кора, намазвам с млечната смес, поставям втора кора, разпределям от сместа с леща, отново навивам на руло и поставям около оформения охлюв. Продължавам по същия начин докато свършат корите и сместа с лещата.

За най-накрая оставям малко от сместа с млякото, за да намажа добре вече оформената вита баница. Пека я в предварително загрята на 200 градуса фурна докато се зачерви от всички страни.

лесна рецепта за баница с леща
Лесна и хрупкава вита баница с леща

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button