Печива

Пухкава питка „Слънце“ – лесна рецепта + начин на оформяне (СНИМКИ)

Пухкава питка за специален повод

Почти всяка седмица приготвям питка у дома. Предварително измислям какво ще съдържа тестото, а след това решавам по какъв начин ще изглежда крайният резултат. Обичам всеки път питките да са оформени по различен начин.

Тази питка „Слънце“ беше за специален повод и затова нямам снимка на вече разчупената питка, за да я видите отвътре, но повярвайте ми, беше великолепна и се изяде за броени минути.

Тестото с крема сирене е много приятно на допир и се оформя лесно. А вече опечената питка има много приятен вкус и аромат.

Предлагам ви още днес да запретнете ръкави и да я приготвите у дома.

Хубаво е продуктите, които използвате, да са на стайна температура.

Продукти:

250 милилитра хладко прясно мляко
200 грама крема сирене
3 с.л. олио
2 яйца
половин кубче мая
1 с.л. захар
1/2 супена лъжица сол
масло за намазване между корите (около 40-50 грама)
700-730 грама брашно

Начин на приготвяне:

В съд смесвам прясното мляко, прясната мая и захарта. Разбърквам с ръка или с подходяща бъркалка докато маята и захарта се разтворят хубаво.

Без да чакам, прибавям крема сиренето, олиото, 1 цяло яйце и белтъка на другото. Както винаги, отделям жълтъка за намазване на питката.

Разбърквам за кратко, за да се смесят съставките, след което започвам да добавям брашното. След като съм прибавила половината количество брашно, слагам и солта. Другата част започвам да добавям на части, за да не прекаля с количеството. Трябва да се получи меко тесто.

Меся в продължение на 7-8 минути. За да ми е по-удобно, в повечето случаи го премествам върху набрашнена повърхност. След като е готово, отново премествам в купата, поръсвам с малко брашно по цялата повърхност, покривам с кухненска кърпа и оставям на топло да си удвои обема.

След около 30-40 минути ще е готово и идва ред на самото оформяне.

Разделям тестото на 2 големи и едно по-малко парче. По-малкото парче разделям на 4 топки, оставям ги настрани за малко по-късно (те се използват за оформянето на слънцето).

Вземам другите две големи парчета. Едното оформям на дълъг фитил, а второто разточвам на дълга кора – както е показано на снимките. Намазвам кората с част от омекналото масло и поставям фитила не точно в средата на кората, а малко по вляво. Изрязвам еднакви по ширина ленти от двете страни. Вземам по-дългата лента от дясната страна и поставям от другата страна. А по-малката лента се застъпва отгоре (за да ви е по-лесно, следвайте снимките).

оформяне на питка слънце
Лесно оформяне на пухкава питка

Продължавам по същия начин с всички останали ленти до последната.

Намазнявам подходяща тава или форма (моята е 26 см) и внимателно поставям оформеното тесто около стените на тавата под формата на кръг, като внимателно съединявам двете краища.

Вземам 3 броя от отделените по-рано парчета. Разточвам ги на 3 кори. Поставям ги една върху друга, като предварително ги намазвам с размекналото масло (последната не се маже). Изрязвам на 6 еднакви триъгълника. По средата на всеки триъгълник правя по един малък разрез. Вземам единия триъгълник и промушвам острата част през разреза и издърпвам. Внимателно съединявам двете краища от широката част. Процедирам по същия начин и с останалите 5 триъгълника. Подреждам ги изправени във вътрешната част на кръга, а по средата поставям останалото едно топче.

Така оформената питка покривам с кърпа и оставям на топло да втаса. Разбивам жълтъка с няколко капки вода или прясно мляко и намазвам внимателно втасалата питка.

Пека я в предварително загрятата фурна на 180 градуса за около 50 минути.

пухкава питка слънце
Лесна и пухкава питка „Слънце“

Свързани публикации

7 коментара

  1. Питката стана разкошна!Вече само такава ще правя.Благодаря!

  2. !!! Не правете пити с 6 лъча, никога. С 8 може, а най-добре със 7- това е числото на българите. прочетете за розетката от Плиска

  3. Прекрасна питка!Благодаря за хубавото обяснение за оформянето.Бъдете здрава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button