Печива

Усукана питка с газирана вода – лесна и пухкава

Лесна питка с мая и газирана вода

Знаете, че приготвянето на питки ми е голяма страст! Обичам всяка неделя вкъщи да ми ухае на прясно изпечен хляб и това за мен е уют, който не може да се сравни с нищо друго.

Днес ви представям една много лесна за оформяне питка. Благодарение на газираната вода става толкова пухкава и вкусна, че непременно трябва да я пробвате!

Продукти:
200 мл. прясно мляко
200 мл. газирана вода
2 яйца
60 мл. олио
1/2 кубче прясна мая
1 с.л. захар
1/2 с.л. сол
около 760 грама бяло брашно
90-100 грама масло
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

В съд смесвам предварително натрошената прясна мая заедно с хладкото прясно мляко и захарта. Слагам 4-5 лъжици от брашното. Бъркам докато се получи хомогенна смес. След това отделям жълтъка на едното яйце, а останалите ги добавям към сместа. Слагам също газираната вода и олиото. Пресявам половината количество брашно и прибавям солта. Бъркам с шпатула или лъжица.

На части започвам да добавям и останалото брашно. При мен тестото пое 760 грама брашно, но при вас може да е по-малко или повече. Следете гъстотата на тестото. Количеството брашно зависи както от големината на яйцата, така и от марката брашно. Затова винаги го добавяйте на части, докато месите.

Омесвам меко и приятно на допир тесто. Поръсвам с малко брашно, покривам и оставям да втаса за около час.

усукана питка с мая
Лесна усукана питка с мая

Разделям готовото втасало тесто на 6 равни части и ги оформям на топки.

Приготвям си подходяща тава (в моя случай тя е с големина 26 см), като на дъното поставям парче хартия за печене, а стените намазвам с меко масло.

Разточвам първия кръг с големината на формата и я поставям в тавата. Намазвам обилно с част от мекото масло. Разточвам втората кора и я поставям върху първата. Отново намазвам и разточвам третата кора.

лесна питка
Пухкава питка

Процедирам по този начин докато свършат и шестте парчета тесто. Последната кора не се маже с масло. Избутвам краищата на последната кора надолу по стените на формата.

Вземам подходящ остър нож и разрязвам подредените кори на 8, като започвам на около 2 см навътре от стените на тестото.

Хващам върха на всеки един получил се триъгълник и усуквам 2-3 пъти. Отново поставям на същото място. Оставям да втаса за около 20 минути. Разбивам отделения жълтък с малко прясно мляко и намазвам готовата питка.

По желание поръсвам с малко сусам.
Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна около 45-50 минути.

вкусна питка
Вкусна и пухкава питка с газирана вода

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button