Печива

Питка „100 грама масло“ – как се прави? (стъпка по стъпка със СНИМКИ)

Лесна, вкусна и пухкава питка с масло

Днешната питка е лесна за оформяне, изключително ефектна, а вкусът й е неповторим!

Подходяща е както за делник, когато ви се хапва топла питка, така и за празник, когато искате да очаровате гостите си с нещо вкусно!

Тайната на пухкавите и вкусни питки са 3 съставки – прясна мая, хубаво бяло брашно и масло. Препоръчвам ви винаги, когато приготвяте питка, да използвате прясна мая. По този начин си гарантирате чудесен краен резултат.

Продукти:

1 1/2 ч.ч. прясно мляко
половин кубче прясна мая
60 милилитра олио
3 с.л. кисело мляко
1 яйце
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 640 грама брашно
100 грама краве масло на стайна температура
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа смесвам прясното мляко, маята и захарта. Разбърквам докато се разтопят последните две съставки. Добавям киселото мляко, белтъка на яйцето и олиото. Слагам и половината от брашното заедно със солта.

Разбърквам с дървена лъжица.
Премествам тестото на плота и започвам да добавям останалото брашно на части и да меся. Добавям брашно и меся докато спре да лепне по ръцете и се получи меко и гладко тесто.

Премествам готовото тесто в подходяща купа, поръсвам го с малко брашно, покривам и оставям да втаса за около един час.

След като втаса добре, премествам тестото на плота.

лесно оформяне питка
Лесно оформяне на питка

Подготвям тава с големина 26 см. Намазвам с масло дъното и стените на формата. Разделям тестото на 11 равни части и ги оформям на топчета. Отделям едното топче за средата на питката.
Вземам първите 5 топки и ги разточвам. Слагам корите една върху друга, като по средата ги намазвам с омекналото краве масло. Последната кора не я мажа.

Оставям ги отстрани.

Процедирам по същия начин и с останалите 5 кори.

Накрая се получават 2 купчини с по пет кори.

питка оформяне
Ефектна и вкусна питка

Вземам първата купчинка и я разточвам с големината на формата (26 см). Внимателно премествам в тавата. С помощта на нож за пица режа тестото по средата на 8 (като на снимката). Хващам всяко ъгълче и прегъвам към стената на формата.

Разточвам втората купчина с кори със същата големина. Разрязвам готовата кора на 8 еднакви триъгълника. Вземам всеки триъгълник, обръщам и прегъвам двете крайчета към вътрешната страна и леко притискам. Обръщам и ги подреждам в тавата. Следете снимките, за да видите как точно се прави.

Топчето, което отделих по-рано, поставям по средата на вече оформената питка. Покривам и я оставям да втаса за около 15 минути. Намазвам я с отделения жълтък, който предварително разбивам с малко прясно мляко.

По желание поръсвам със сусам и пека в предварително загрята на 180 градуса около 40 минути.

питка сто грама
Вкусна и пухкава питка с мая

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button