Основни ястияПечива

Ето така се прави тънка и хрупкава пица у дома!

Много пъти съм приготвяла пица, но досега винаги блатът ми се получаваше прекалено мек (като хляб). Някъде бях чула, че блатът става хрупкав, когато сложим пицата директно в загрята тава, защото така веднага започва да се пече. Има хора, които ползват специална плоча за печене на пица, която също се слага да загрее предварително във фурната.

Ако и вие искате хубава пица като от пицария, опитайте този вариант. Близките ми се влюбиха в тази пица!

Продукти за 2 броя

За тестото:

375 мл. вода
3 с.л. олио или зехтин
1/2 пакетче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
около 480 гр. брашно

За отгоре:

около 200 гр. доматено пюре (беше много гъсто и го разредих с малко вода)
подправки за доматеното пюре: босилек, черен пипер, риган, сол, щипка захар
аз ползвах каквото имах в хладилника:
пуешка мортадела, кашкавал, царевица, маслини

Начин на приготвяне:

В купа слагам маята и захарта. Разбърквам ги с помощта на вилица или лъжица, за да станат на кашичка. Добавям водата и разбърквам. Прибавям брашното заедно със солта, но добавям първо една част от него, разбърквам и след това прибавям останалата част.

brashno

Омесвам, приятно на допир, меко тесто.

testo za pizza

Поръсвам отгоре с брашно, покривам с кърпа и оставям да отпочине за около 20 минути. През това време разбърквам доматеното пюре с горепосочените подправки. Махам костилките на маслините и настъргвам кашкавала.


След като минат 20 минути, пускам фурната на 220 градуса. Вътре поставям и тавата, в която ще пека пицата, за да загрее заедно с фурната.

Разделям тестото на 2 равни части. Разточвам едната топка на не много тънък блат. Премествам го внимателно върху хартия за печене. Намазвам отгоре с подправеното пюре и подреждам останалите продукти.

vkusna pitsa

След като фурната и тавата са загрели достатъчно, внимателно премествам пицата заедно с хартията за печене в тавата. Пека около 12-15 минути или докато кашкавалът се разтопи, а блатът стане златист от долната страна.

Докато се пече едната пица, аз приготвям другата и я пека по същия начин.

pitsa

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button