Печива

Опитайте тази пухкава питка на розички (чудна рецепта)

Продукти:

200 мл. прясно мляко
100 мл. вода
5 гр. захар
20 гр. прясна мая
1 ч.л. сол
1-2 яйца
500 гр. брашно + малко за доомесване
90 гр. краве масло

Начин на приготвяне:

Смесвам прясното мляко с водата и ги слагам на котлона леко да се затоплят.

В купа смесвам маята със захарта и намачквам с вилица или лъжица. Прибавям затопленото мляко с водата и разбърквам. Добавям 1 яйце, ако е голямо или 2, ако яйцата са по-малки.

Разбърквам отново с лъжица. Накрая прибавям брашното, солта и 30 гр. масло на кубчета и меся докато се получи меко тесто. Поръсвам вече готовото тесто с малко брашно, покривам с кърпа и оставям да втаса около 30 минути.

Останалото масло го разтопявам на водна баня.

Вземам втасалото тесто и го разделям на две, за да ми е по-лесно при точенето. Вземам първото парче, поръсвам го с малко брашно и разточвам на кора, дебела половин сантиметър. Изрязвам кръгчета с помощта на чаша за вода. Махам останалото тесто, за да го разточа отново след това.

Намазвам всеки кръг с разтопеното масло. С остър нож правя малък разрез от едната страна на кръга. Навивам от единия край до другия, така че да се получи розичка.

Можете да видите точно как се прави на снимката по-долу.

mnogo vkusna pitka

Намазвам формата за печене с малко масло. Започвам да подреждам розичките отвънка навътре. Като тези, които са от най-външната страна ги поставям легнали. Останалите розички ги подреждам, като леко застъпвам предните.

Продължавам по същия начин и с останалото тесто докато свърши. Първите няколко розички забравих да ги намажа с масло, но не беше чак толкова фатално.

Ако нямате време да изчакате питката да втаса още веднъж я сложете в студена фурна. Докато загрее, питката ще е втасала достатъчно.

Пека я на 180 градуса около 40-50 минути.

lesna pitka

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button