Десерти

Меки меденки с шоколад – вижте колко лесно се приготвят!

Лесни меденки с шоколад

Тези меденки ще ви върнат в детските години. Меки, ухаещи на канела и потопени в шоколад от едната страна…

Много хора се оплакват, че меденките стават много твърди след печене и трябва да изчакат няколко дни, за да ги консумират. При тази рецепта този проблем го няма! Можете да ги хапнете същия ден, но можете да ги съхраните и по-дълго време в кутия.

Двете неща, за които много трябва да внимавате при приготвянето на меденки, е, първо, да не прекалите с количеството брашно и второ – да ги печете толкова, колкото съм написала в рецептата. Ако спазвате всичко, както съм описала, ще приготвите най-вкусните и ароматни меденки с шоколад.

Продукти:
2 яйца
1 чаена чаша захар
120 милилитра олио
3 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. оцет
1/2 ч.л. канела (ако я обичате, сложете повече)

по желание – ванилия

около 450-480 грама брашно (зависи от големината на яйцата, на мен ми бяха необходими 470 грама)

около 200 грама шоколад за отгоре + 1 с.л. с връх масло

Начин на приготвяне:

В купа смесвам яйцата със захарта и ги разбивам за кратко. Добавям олиото, меда и содата, предварително угасена в оцета. Прибавям канелата, ванилията и разбърквам.

На части добавям брашното и омесвам меко медено тесто. Леко лепне, но това да не ви притеснява. Ако прекалите с брашното, меденките ще станат твърди. В никакъв случай не добавяйте повече от 500 грама брашно!

Измивам си ръцете и поставям хартия за печене в подходяща тава. В купичка слагам малко олио, намазнявам си леко ръцете, късам парчета от тестото и оформям кръгчета, след което ги сплесквам. Подреждам ги на разстояние, защото се надуват доста при печене.

При мен от това количество излязоха две тави.

меденки с шоколад
Вкусни меденки с шоколад

Пека ги в предварително загрята фурна на 180 градуса между 10 и 12 минути. Ако ги печете по-дълго, има вероятност да станат по-твърди.

След като ги извадя от фурната, са много меки, затова ги оставям в тавата да изстинат около 10 минути, след което ги премествам върху подходяща решетка.

Разтопявам шоколада с маслото на водна баня и потапям едната страна на всяка меденка в разтопения шоколад. Подреждам ги на един ред докато стегне шоколадът.

Прибирам в подходяща кутия и са готови за консумация.

меки меденки с шоколад
Лесни меденки с натурален шоколад

Свързани публикации

36 коментара

  1. Тези на снимката са направени на разточена кора и са изрязани с кръгла формичка, а не на топчета и сплескани,както е написано в рецептата. Предполагам, че има и други неточности, затова ще прескоча тази рецепта, за да избегна провал точно на Коледа.

    1. Рецептата е точна. Приготвиха ги много хора по тази рецепта и са очаровани от резултата. Весели празници!

  2. Направих меденките точно по рецепта, спазвах мерките- нищо не се получи, корави като камък, ако рецептата не е наистина изпробвана, не я публикувайте за да не хвърлят хората пари на вятъра!

    1. Рецептата е изпитана многократно от много хора – винаги меки и много вкусни. Може би сте прекалили с количеството брашно или пък сте ги пекли по-дълго време.

      1. Много сполучливи меденки! Благодаря за рецептата! Много вкусни са,дори без шоколад! Благодаря!🙂

    2. Аз също ги направих не бяха твърди но при мен захарта доди малко каналената също не се усещта

    3. И аз така ги направих и нищо не се получи, дори нямаха вкус на мед.

  3. Изпробвах рецептата, спазвайки пропорциите на продуктите. Получи се страхотен резултат.

  4. Наистина тестото беше лепкаво, но с помощта на олиото оформих топчетата и се получиха идеално кръгли. Благодаря за рецептата! Станаха страхотни!
    П.П. Първата тава ги пекох малко повече и хрупкат 🙂

  5. Уникални меденки!!!Ако се спазва точно рецептата,резултатът е гарантиран.Получават се невероятно вкусни меденки.Правят се топчета,както е описано и се получават точно като на снимката.
    Тънкостите наистина са количеството брашно и да не се пекат твърде дълго време.
    Благодаря за рецептата,това са любимите ни меденки!

  6. Получиха се меко казано страхотни.С перфектна кръгла форма направена по описания начин ,леко сплескат с длан.Пекох 12 Мин. и при мен отиде около 470гр.брашно.Спазих точно всички мерки и резулатата е чудесен.

  7. Здравейте! Започнах много скептично изпълнението на рецептата, но резултатът е страхотен! Много добре се получиха меденките- мекички след като изстинаха. Спазих рецептата и използвах около 450 гр брашно. На своя глава добавих и около 60гр смлени орехи. Ръцете си навлажнявах в купа с водичка, а не в олио.
    Благодаря за чудесната рецепта! Децата са много доволни 🙂

  8. И при мен се получиха, също с 450 гр. брашно, намалих захарта почти на половина и пак бяха супер.

  9. Благодаря ви за точната рецептата! Днес направих меденките и станаха чудесни! Пекох първата тава 13 мин., напълно достатъчно. Втората тава малко я изпуснах – 15 мин. и станаха леко по-твърди като изстинаха. Весели Великденски празници! 😀

  10. От години търсех подобна рецепта. Меденките са чудесно балансирани и вече са любими сладки вкъщи!

  11. Понеже много обичам вкуса на орехите добавих и около 100г смлени орехи, всичко друго отмерих по рецептата(е малко свалих от захарта) , като може би брашното ми беше малко над 500г до леко лепкаво тесто, с намазнени с олио ръце нямаше проблем оформянето с ръце. На второ ниво без вентилатор на 180 градуса за 12 мин най – много. Излязоха ми около 25 бройки, но по- големички ги оформих, 2 пъти пекох(по 4 н ред и колона с разстояние, защото се надуват). Като разтопих шоколад половин тъмен с два бонбоба Линдор, добавих капки вода до изравняване на консистенцията(ако нещо ви стои като пресечен, бърка се постоянно), след като сместа намали температурата добавих лъжица масло. С това ги намазах като бяха почти изстинали върху решетка. Шоколада стегна на стайна температура, на сутринта са още по-невероятни, оставих ги вечерта покрити с фолио в тава, че още не бяха за подреждане в кутия заради незасъхналия шоколад.Жалко,че не мога да шерна снимка, не са ми напукани(това го отдавам и на фурната без вентилатор само горно долно печене, а може и заради орехите). С две думи много ми хареса рецептата, експериментирах, но си го позволих,а и яйцата бяха средна големина към Л и постепенно ръсех брашно(според мен там е тънкия момент на меките меденки). Благодаря на авторката!
    П. С. Ако бях видяла по-рано за олиото на ръцете нямаше да се мъча с няколко,та после за нула време ги оформих.

  12. Правя тази рецепта вече трети път. Днес ще е четвърти. Винаги се получават. Пека за не повече от 7-8 мин без вентилатор, така стават меки и колкото повече време стоят, толкова по-хубави стават. Днес ще ги слепя с шипков мармалад и ще овалям в кокосови стърготини самите ръбчета, където е слепването.

  13. Това са най, най-вкусните меденки, които съм опитвала. Спазвах рецептата точно, с ел. везна и изпекох за 11 минути. Станаха невероятни. Една жена беше написала, че тези на снимката са направени с форма, а не с късане. Госпожо, моите ги късах и станаха перфектно кръгли и еднакви.

    1. Да, когато се следва рецептата, винаги се получават. Много се радвам, че са ви харесали. 🙂

  14. Благодаря много за страхотната рецепта. Меденките станаха много меки и пухкави и са страхотни на вкус. Следвах рецептата точно както е описана.

    1. Много се радвам, че меденките са Ви харесали. Много са ни любими и на нас. Най-хубавото е, че са мекички и могат да се хапват веднага. 🙂

  15. Добавих 160 гр смлени орехи, замених част от брашното със 100 гр овесено брашно и 25 гр соево брашно. Сложих щипка сол, 1 ч.л. с връх канела 1/2 ч.л. смлян кардамон, 1/4 ч.л. смлян карамфил и малко джинджифил. Внимавах тестото да не стане твърдо. С мокри ръце оформих топки по 50 гр и ги притиснах да се оформят като меденки. Резултатът беше превъзходен! На следващия ден са още по-хубави.

  16. Здравейте!
    Благодаря за чудесната рецепта. Колко големи трябва да са топчетата?

  17. Здравейте а може ли да разточим тестото ида ползваме формички?

  18. Направих всичко точно по рецептата и съм много доволна. Станаха супер вкусни. Препоръчвам ви я!

  19. Следвах изцяло рецептата и станаха страхотни на вид и вкус.Промених единствено формата като за целта разточих тестото и направих коледни фигурки.Да ви е сладко!

  20. Весела Коледа! Станаха чудно вкусни и лесни меденки. Благодаря за сполучливата рецепта!

  21. Следвах рецептата с пълна точност и резултатът беше перфектен. Много мекички и сладки. Изядоха ги за 20 мин., затова веднага започвам една двойна доза 🙂

  22. Много вкусни ми се полчуиха, следвах всичко в рецептата, сложих само малко повече мед и повечко канелка, пекох ги точно 10 минути. Наистина голямо значение има колко брашно се слага, на мен ми излезе 470 грама брашно, станаха идеални. Благодаря !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button