Десерти

Завладяваща бисквитена торта с кокос и шоколадова глазура

Продукти за бисквитения блат:

400 гр. бисквити (аз ползвах 300 гр. бисквити „Закуска“, 100 гр. Бисквити „Диджестив“
40 гр. какао
200 мл. вода
250 мл. прясно мляко
50 гр. масло
50 гр. натурален шоколад
100 гр. захар (аз сложих 50 гр. кафява и 50 гр. пудра захар)

За кокосовата част:
150 гр. краве масло
350-400 гр. кокосови стърготини
2 кутийки по 400 гр. кондензирано мляко

За шоколадовата глазура:
150 гр. натурален шоколад
1 с.л. масло
3-4 с.л. прясно мляко

За украса:
нар
мента или маточина
бял шоколад
кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

В малка тенджерка смесвам двата вида захар, какаото, водата, прясното мляко и маслото. Слагам ги на умерен огън и при непрекъснато бъркане варя около 5 минути докато сместа леко се сгъсти. Махам от котлона и добавям начупения на малки парчета шоколад. Бъркам докато се разтопи напълно.

Оставям сместа за около 15-20 минути да се охлади.

През това време се залавям с кокосовата част.

В дълбок тиган или тенджерка с незалепващо покритие изсипвам двете кутийки кондензирано мляко и маслото. Слагам на котлона и чакам маслото да се разтопи напълно. Изключвам котлона и добавям кокосовите стърготини. Разбърквам с дървена лъжица и готово.

Сега се връщам към какаовата смес. Начупвам бисквитите и ги изсипвам при сместа. Разбърквам много внимателно за кратко. Бисквитите са меки и ако бъркам дълго, сместа ще стане на каша и няма да изглежда добре.

Премествам във форма с ринг.

Ако нямате такава, можете да покриете тавичка с фолио, за да можете лесно да извадите след това тортата и да преместите на поднос.

И така, след като изсипя сместа хубаво притискам с шпатула, за да се получи плътен блат. Отгоре изсипвам кокосовата смес и заравнявам.

Прибирам тортата в хладилника за около 3-4 часа или цяла нощ.

Идва ред на глазурата. Разтопявам шоколада заедно с маслото. След като се разтопят и се смесят, добавям малко прясно мляко или сметана. Отделно разтопявам и белия.

Заливам тортата с разтопения шоколад. Веднага след това с малка лъжичка сипвам по малко бял шоколад в кръг. Минавам през тях с клечка за зъби. Поръсвам тортата по ръба и в средата с кокосови стърготини и украсявам с нар и маточина. Оставям я да стегне за още около 30 минути в хладилника.

Важно! Изваждам тортата от хладилника около 30 минути пред сервиране, защото съдържа масло и е най-вкусна, когато я оставя на стайна температура, за да се отпусне.

biskvitena-torta-s-shokolad

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button