Печива

Стъпка по стъпка със снимки: Бърза питка „Плетеница“ с масло и сусам

Как да си направим вкусна домашна питка „Плетеница“?

Ето че уикендът настъпи! Най-хубавото нещо за мен е след разходка сред природата да омеся тесто и да направя вкусна и пухкава питка.

Правенето на питка може да изглежда трудно начинание, но не е така. Двете неща, които трябва да имате, е търпение и любов към храната.

Разбира се, другото важно нещо е да разполагате с качествени продукти. Най-добре е маслото и яйцата да са домашни.

Формата, която използвах за тази питка, е 27 см. Но ако имате по-голяма, използвайте я, защото тази се оказа малка за моята питка.

Продукти:

1 чаена чаша вода (чашата, която ползвам, е 250 милилитра)

1/2 кубче мая (прясната ми харесва най-много)

1 чаена чаша айрян (гъст) или кисело мляко 2%

2 яйца

1/3 с.л. захар

1 пълна суп. лъжица сол

5 супени лъжици олио

брашно (около 870 грама)

сусам за поръсване – около 10 грама (едно малко пакетче)

Допълнително:

50 грама омекнало на стайна температура масло, смесено с една пълна супена лъжица сирене „Крема“

Начин на приготвяне на питка „Плетеница“:

Затоплям водата в кана или малка тенджерка на котлона. Трябва да е нито гореща, нито студена. Ако можете да държите кутрето си, потопено във водата, значи температурата е идеална.

Изсипвам я в подходяща, голяма и дълбока купа. Слагам маята и захарта. Разбърквам с бъркалка, за да се смесят трите съставки.

Оставям за 5 минути, след което добавям яйцата, но без жълтъка на едното яйце – с него ще намажем питката.

Заедно с яйцата слагам олиото и гъстия айрян. Разбърквам за последно с бъркалка. Започвам да добавям брашното, смесено със солта и омесвам меко тесто. Месенето при мен продължава между 8 и 10 минути.

Поръсвам отгоре с брашно, покривам със стреч фолио или кърпа и оставям да си удвои обема на топло. След като това стане, прехвърлям тестото на масата, която предварително поръсвам с малко брашно. Отделям едно малко парче от тестото – трябва да е голямо колкото орех.

Останалото тесто разделям на 2 еднакви части. Вземам едната част и я разточвам на голям правоъгълник. Намазвам я с 2/3 от сместа с маслото и крема сиренето. Навивам на руло и режа на 8 равни части, но режа парчетата под ъгъл като на снимката. Обръщам и ги подреждам на разстояние една от друга в подходяща, намазана с масло или покрита с хартия форма.

оформяне на питка с плитки
Тази питка е много лесна за оформяне

Вземам второто голямо парче и разделям на 8 равни парчета.

Всяко едно топче разделям на 3 малки части. Намазвам си ръцете с останалата смес от масло и сирене „Крема“, оформям еднакви фитили и оплитам плитка.

Плета плитки и с останалите 7 парчета тесто. Подреждам ги между другите парчета във формата. Малкото парче тесто, което отделих по-рано, оформям на кръг и поставям в средата на питката.

Оставям я да втаса.

Разбивам отделения жълтък с няколко капки вода или мляко и намазвам питката.

Поръсвам със сусам и я пека в предварително загрята на 180 градуса фурна.

лесна питка на плитки рецепта
Бързо оформяне на пухкава и вкусна питка

Свързани публикации

4 коментара

  1. Имам въпрос…
    Какво /колко/ олио слагаме в объркването на продуктите, след като в описанието на рецептата не е опоменат някакъв грамаж олио???

  2. Здравейте, интересувам се в колко голяма и колко дъбока тава печете? Два пъти вече правя, бухва страхотно, но имам чувството, че тавата ми е голяма ☺️Благодаря за страхотната рецепта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button