Печива

Пухкави кифлички за закуска – лесна и вкусна рецепта

Никой не може да устои на вкусни кифлички – най-вече на току-що извадени от фурната, с апетитна коричка, въздушни отвътре и поръсени предварително с ароматна кафява захар. А почивните дни са именно за такива глезотии – излежаване до късно в леглото (освен ако децата ви не са от тези ранобудните, които имат толкова енергия, че се чудите откъде я имат), за вкусна закуска и спокойна разходка сред природата.

На мен лично ми е най-лесно, когато правя заготовките за закуска още от предната вечер. Така закуската е готова навреме и всички са доволни.

Омесих тестото за тези пухкави кифлички от вечерта, покрих купата с прозрачно фолио и прибрах в хладилника до следващата сутрин.

Самото тесто е тип маслено и не се надига много в хладилника, така че не е нужно да се постави в много голяма купа. Самите кифлички се получиха толкова меки и пухкави, с една дума – разкошни! Можете да ги сервирате както с кафе, така и с чаша топло мляко.

А най-хубавото на тези кифлички е, че са изцяло от лимецово брашно. Преди да ги извадите от фурната ще са много меки, чак разпадащи се, затова ги оставете за кратко да изстинат в тавата.

Продукти:

125 грама масло
125 милилитра вода + 125 мл. прясно мляко (хладки) – общо 250 милилитра течност
30 грама кафява захар + допълнително за поръсване на кифличките
20 грама прясна мая
1/2 ч.л. сол
480 грама био лимецово брашно

Начин на приготвяне:

Смесвам водата и хладкото мляко. Прибавям 100 грама масло на стайна температура. Също така слагам маята и захарта. Разбърквам докато се разтопят всички съставки и се смесят.

На части добавям брашното и солта. Меся в продължение на няколко минути (между 5 и 8) докато видя, че се е получило гладко тесто. Поръсвам с малко количество брашно, покривам с подходящо фолио или директно поставям купата в найлонова торбичка. Прибирам в хладилника за една нощ.

На сутринта премествам тестото върху набрашнена повърхност и разточвам под формата на правоъгълник. Намазвам правоъгълника с останалото 25 грама масло, но е добре да е на стайна температура.

Нарязвам тестото на дълги триъгълници. На всеки триъгълник правя по един малък разрез в средата от широката страна. Навивам под формата на кифли. По желание можете да сложите и подходяща плънка.

Подреждам вече оформените кифли в тава с хартия за печене.

В малка купичка разбивам един жълтък с 1 ч.л. пудра захар и половин супена лъжица вода. Разбира се, може да пропуснете пудрата захар – тя е за да придаде допълнителен блясък на самите кифли. Намазвам ги с получилата се смес и поръсвам с малко кафява захар.

Пека ги в загрята на 170 градуса фурна за около 30 минути.

лесни кифлички с лимецово брашно
Пухкави домашни кифлички с лимецово брашно

Свързани публикации

4 коментара

  1. Здравейте, нова съм в месенето, затова извете ако въпроса ми е неуместен. Искам да попитам след като се подредят кифличките в тавата не се ли оставят да втасат? Благодаря предварително!

    1. Здравейте! Както пише и в рецептата, след като ги оформя и подредя в тавичката, оставям да втасат за около 20 минути, намазвам ги с разбития жълтък и слагам да се пекат.

      1. Благодаря Ви, може би не виждам къде е описано 🙂 Задължително ще опитам да ги направя, рецептата е много интересна, аз много ценя всяка различна интерпретация, тъй като не мога да консумирам бяло брашно и трудно намирам рецепти, които са само с един вид брашно.

  2. Здравейте! Може ли лимецовото брашно да се замени с такова от спелта?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button