Десерти

Пленителна торта със стар козунак и домашен шоколадов пудинг

Вече започнахме с пробните козунаци. Колкото и да са апетитни, няма как да изядем цялото количество. Всеки път остава част от него, позасъхва и не е толкова вкусен и апетитен както в началото.

Онзи ден отново направих козунаци по моята любима рецепта, която се хареса много и на вас. Похапнахме си много добре, но остана почти цял козунак и трябваше да измисля някаква вкусотия с него. Мислих дълго и накрая реших да спретна една разкошна малка тортичка.

В домашния пудинг, който приготвих за тортата, няма брашно и стана с много добра консистенция, а и се приготвя лесно.

За декорация аз имах замразени малини, но вие може да я декорирате с каквото имате под ръка.

А сега бързо да преминем към рецептата, защото вече нямам търпение да я споделя с вас.

Тортата е с диаметър 20 см.

Продукти:

400 грама козунак
3 ч.ч. прясно мляко (750 мл.) за крема + 1 чаена чаша мляко (250 милилитра) за сиропиране на парчетата козунак – общо 1 литър
3 с.л. нишесте (натурално, царевично)
1/2 ч. чаша какао
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
30 грама масло
ванилия

Начин на приготвяне:

В малка тенджерка изсипвам нишестето, какаото и захарта. Разбърквам с бъркалка. Прибавям яйцето и част от млякото. Разбивам хубаво с телената бъркалка. Изсипвам останалата част от млякото и поставям на котлона на умерен огън.

Бъркам непрекъснато докато кремът се сгъсти и започнат да се образуват големи пукащи мехури на повърхността.

Отдръпвам от котлона и прибавям ванилията и маслото.

Бъркам докато се разтопи напълно маслото. Нарязвам козунака на филии. Продължавам да бъркам крема на всяка минута, за да не се получи коричка отгоре. Трябва да достигне до такава температура, че да може да си държите малкия пръст спокойно в крема (отнема около 8-10 минути).

Вземам подходяща чиния или поднос. Поставям ринг, а в него част от козунака. Старая се да наредя козунака плътно и да запълня празнините с малки парченца козунак.

Сиропирам с 1/3 от млякото. Изсипвам и 1/3 от шоколадовия пудинг.

Заравнявам и отново подреждам филии козунак без да остават празнини между тях. Сиропирам и отново изсипвам част от пудинга. Накрая подреждам и последния ред от козунак, сиропирам и изсипвам цялото останало количество пудинг отгоре.

Заравнявам с шпатулка и оставям да се охлади добре на стайна температура за около 30 минути, след което прибирам в хладилника за 1 нощ.

На сутринта декорирам и е готова за консумация.

козуначена торта рецепта
Лесна козуначена торта с шоколадов пудинг

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button