ДесертиПечива

2 в 1: Как да си направим сладки и солени бисквити с едно тесто?

Случвало ли ви се е да ви се доядат сладки бисквити, а след като си ги приготвите, да ви се дояде и нещо соленичко? На мен ми се случва често и обичам да ги редувам.

Невинаги е добре за талията, но един път се живее. Понякога трябва и да се поглезите с нещо не чак толкова здравословно, но адски вкусно. За мен е важно да е домашно приготвено…

Днешната рецепта е много семпла, нужни са ви минимален брой продукти, а накрая ще имате както солени, така и сладки бисквити.

И сега сигурно се питате: Как така от едно тесто може да се направят и солени, и сладки бисквити?

Прочетете рецептата и веднага спретнете ръкави, защото не са за изпускане.

Продукти:

125 грама масло (малко пакетче)
1 яйце
1 с.л. кисело мляко
1/4 чаена чаша олио (60 мл.)
1 с.л. натурално нишесте (аз сложих царевично)
2 чаени чаши брашно

Допълнително за сладкото тесто:

1-2 супени лъжици пудра захар
ванилия
около 20 грама шоколад (нарязан на ситно)

Допълнително за соленото тесто:

1 ч.л. сол
2 суп. л. сусам

Начин на приготвяне:

Изваждам маслото от хладилника половин час преди да започна с месенето на тестото. Нарязвам го на парчета и го премествам в купа. Слагам яйцето, млякото, олиото и царевичното нишесте. Леко разбърквам и изсипвам едната чаша с брашно.

Започвам да меся, като малко по малко слагам и втората чаша брашно. Омесвам меко маслено тесто. Разделям го на 2 равни части.

Вземам едната част върху гладка повърхност и прибавям продуктите са сладкото тесто. Меся за кратко докато видя, че съставките са се смесили.

Увивам тестото във фолио за свежо съхранение. Вземам втората част и към нея прибавям продуктите за соленото тесто. Отново меся за кратко и също увивам във фолио.

Прибирам двата вида тесто в хладилника за 15 минути.

Пускам фурната да загрее на 180 градуса.

В голяма тава поставям хартия за печене. Вземам сладкото тесто, разделям на 10 части и ги оформям на топки, след което ги сплесквам леко с ръце. Подреждам ги в тавата.

Вземам соленото тесто и разделям на две. Оформям 2 фитила, след което ги усуквам заедно. Режа на не големи парчета и ги подреждам в тавата при сладките бисквити.

Пека ги във вече загрятата фурна за 15 минути.

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button