Основни ястия

Рецепта №1 за Великден: Агнешки дреболии с вкусен ориз

Наближават великденските празници.

На трапезата задължително ще присъстват шарени яйца, пухкави козунаци и, разбира се, за основно – печено агнешко или дроб сарма.

Днешната рецепта съдържа същите съставки като за дроб сарма, но представен и приготвен по малко по-различен начин.

В тази рецепта ще откриете и моите хитринки за вкусен ориз, който стои на зрънца.

Разбира се, на първо място трябва да изберете качествен ориз.

От години използвам само ориз на Крина и съм много доволна от качеството.

Преди седмица попаднах и на новата им игра, в която подаряват цяло агне. Условието е повече от лесно – просто трябваше да поръчам от онлайн магазина им от видовете ориз, които предлагат. Така и направих. За играта казах и на всичките си приятели, които обичат да готвят. Сега остава само да си стискаме палци и да видим кой ще спечели.

А сега да преминем и към продуктите и самата рецепта, защото ви уверявам, че и тя не е за изпускане.

Продукти:

1 агнешки комплект за дроб сарма

1 чаена чаша ориз Перлен „Крина“

30 грама масло

олио

подправки: джоджен, черен пипер, пушен червен пипер, пресен магданоз, сол

1 1/2 връзка пресен зелен лук

Начин на приготвяне:

Почиствам агнешките дреболии. Накисвам шкембето и червата във вода с малко оцет за 20 минути. Изплаквам ги хубаво заедно с останалите дреболии и ги нарязвам на едри парчета, наливам вода и слагам на котлона. Щом заврат, изхвърлям първата вода, изплаквам ги и наливам нова. Варя ги между 20 и 30 минути или докато омекнат.

През това време измивам ориза добре и го слагам в хладка подсолена вода да престои 30 минути. Почиствам и нарязвам лука на дребни парчета. Задушавам го леко за минута-две в тиган с 2-3 с.л. мазнина (олио).

Отцеждам дреболиите от бульона, нарязвам на хапки и ги прибавям при зеления лук. Овкусявам с подправките, разбърквам и оставям на котлона за минута-две.

Изрязвам парчета от хартия за печене с дължина около 25-30 см. Слагам по средата на хартията от сместа с дреболиите и лука. Сгъвам на плик – първо, долната част над сместа, после – горната, след което и страничните. Обръщам плика обратно и поставям в подходяща тава. Продължавам по същия начин и с останалата смес. При мен се получиха 4 на брой.

Слагам ги в загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути.

агнешки дреболии с пресен лук
Агнешки дреболии с пресен лук и ароматни подправки

Идва ред на ориза. В тенджерка слагам маслото и 1 с.л. олио. Отново изплаквам ориза много добре, отцеждам и го изсипвам в тенджерата. Бъркам на умерен огън докато стане стъклен. Този ориз се готви 1:2. Затова слагам 2 чаши от горещия бульон, в който се свариха дреболиите. Подправям със сол и черен пипер. Захлупвам с капак и оставям да се готви на слаб огън 15 минути. След като минат тези минути и оризът е абсорбирал цялата течност, махам капака, слагам чиста кухненска кърпа върху тенджерата и отново захлупвам с капака. Оставям ориза така за 10 минути. След това време ще видите, че оризът ви стои на зрънца и не е кашкав.

Ако искате, направете по-голямо количество ориз, защото е толкова вкусен, че гостите ще искат допълнително.

вкусен и пухкав ориз на зрънца
Хитринки за перфектен ориз

И идва ред на сервирането.

Пълня стъклена купичка с готовия ориз, но без да притискам много, след което обръщам в чинията, в която ще сервирам ястието. Отстрани поставям едното пликче с дреболиите, като с нож отстранявам горната част. Поръсвам с нарязан на ситно зелен лук и пресен магданоз.

За повече свежест слагам листенце зелена салата и домат.

лесна рецепта с агнешки дреболии
Агнешки дреболии с лук и ориз

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button