Основни ястия

Вкусът на Индия: Екзотично ястие с ориз и нахут

През почивните дни имам малко повече време и точно тогава най-много обичам да експериментирам с ново, вкусно, ароматно и здравословно ястие.

От години съм фен на индийската кухня и обожавам да използвам ароматни подправки като къри, кимион и джинджифил за приятна пикантност. Ако имате пресен джинджифил, не се притеснявайте да го използвате, но внимавайте с количеството, за да не стане много люто.

За тази рецепта приготвих ориза по малко нестандартен начин, като предварително блендирах спанака, благодарение на който оризът се оцвети в зелено. Все пак е пролет и трябва максимално да се възползваме от зелениите, с които са залети пазарите в момента. Но ако нямате блендер, нарежете много на ситно спанака, пресовайте чесъна, а лука настържете на едро ренде.

У дома рядко използвам ориз Басмати, но ми е сред любимите видове ориз, най-вече заради това, че се готви лесно, а в същият момент стои на зрънца. А ароматът е неповторим.

Днешното ястие исках да е още по-здравословно, затова използвах пълнозърнест ориз Басмати на Krina.

Вижте продуктите и изненадайте близките си с това цветно, ароматно и леко пикантно ястие.

За ориза:

1 чаена чаша пълнозърнест ориз Басмати Krina
100-120 грама спанак
1/2 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 с.л. олио
сол
2 чаши вода

За пикантния нахут:

1/2 глава лук
3-4 скилидки чесън
консерва нахут (265 грама)
консерва белени домати (400 грама)
Подправки: джинджифил, кимион, куркума, къри, пушен червен пипер, черен пипер, кориандър, сол, по желание – лют червен пипер

Начин на приготвяне:

здравословно и бързо ястие
Лесно и засищащо ястие с нахут и ориз

В блендер или кухненски робот поставям почистения спанак заедно с почистения половин глава лук, скилидките чесън и 1 чаена чаша вода. Блендирам за 2-3 минути докато се получи нещо като рядко пюре. В тенджерка слагам мазнината и измития ориз. Запържвам за минута-две и изсипвам сместа със спанака и 1 чаша вода. Захлупвам с подходящ капак и оставям да се вари на слаб огън докато омекне и абсорбира цялата течност – между 15 и 20 минути.

Премествам тенджерката настрани, поставям парче кухненска хартия и слагам отново капака. Оставям го така да си почине 10 минути. Нарязвам на ситно другата половинка от лука. Пресовам чесъна и ги задушавам заедно в мазнина.

След като лукът омекне, прибавям всичките подправки и отцедения от течността нахут.

Разбърквам и добавям консервата домати и 200 мл. вода. Оставям да се вари на умерен огън за 15-18 минути. За сервиране поставям част от готовия ориз в средата на подходяща чиния, а около него разпределям част от пикантния нахут. Накрая поръсвам ястието с пресен магданоз и поднасям с резенче лимон.

лесно ястие с ориз и нахут рецепта
Ароматно и пикантно ястие с нахут и ориз

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button