Десерти

Лесно и бързо суфле в тенджера – приготвя се за 15 минути

Суфле в тенджера? Да, възможно е! И то страхотно суфле, което отнема максимум 15 минути заедно със забъркването на продуктите и печенето.

Самото кексче става уникално въздушно, меко и топящо се в устата, благодарение на парата, която се образува в тенджерата. И най-страхотното е, че е с течен център като истинското суфле на фурна.

Дори няма нужда да разбивате жълтъци и белтъци поотделно. Всъщност се приготвят само с едно-единствено яйце. Аз нямах прясно мляко в хладилника, затова го замених с вода и така рецептата стана още по-икономична.

От това количество продукти излизат между 5 и 6 суфлета, като това зависи и от големината на самите купички. А ако нямате огнеопорни такива, може да използвате и чаши за кафе.

Тази рецепта е много подходяща за всички, които в момента не разполагат с фурна, а им се хапва нещо вкусно и шоколадово.

Продукти:

по 1/2 чаена чаша захар, олио и прясно мляко
1 яйце
8 с.л. брашно (с връх)
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
шоколад

Начин на приготвяне:

В купа изсипвам захарта и яйцето. Разбивам с миксер или бъркалка докато се разтопи захарта.

Прибавям олиото, прясното мляко (или водата), какаото и брашното, смесено с бакпулвера. Разбивам за последно за около минута и сместа за суфлетата е готова. По желание може да прибавите малко ванилия за аромат.

Подготвям подходящи огнеопорни купички и пълня 2/3 от купичката с шоколадовата смес. По средата на всяка купичка, пълнена със смес, поставям по едно парченце шоколад (по 10 грама).

В подходяща тенджера подреждам купичките една до друга и пълня с вряла вода – до средата на купичките.

Захлупвам с подходящ капак и ги „варя“ 10 минути на слаб огън.

Моят котлон е индукционен и е с мощност до 2 000 вата. Аз приготвих суфлетата първо на 600 W (4-5 минути), след което намалих на 400.

Вадя ги внимателно от тенджерата и ги сервирам веднага, поръсени с малко пудра захар.

суфле рецепта
Вкусно шоколадово суфле в тенджера

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button