Печива

Лесна празнична питка – оформя се за 10 минути

Опитайте тази вкусна и пухкава празнична питка

Наближава Коледа и повечето от нас вече правят планове и списъци какво ще има на трапезата. В цялата суматоха много често нямаме време за всичко, което сме планували предварително. Искаме всичко да изглежда перфектно и гостите да са доволни…

Тази питка е разкошна на външен вид, а самото оформяне няма да ви отнеме повече от 10 минути. Крайният резултат винаги е зашеметяващ.

За да избегна кръглия начин на оформяне, този път реших да направя питката в овална форма. Но ако вие държите на кръгла, подредете парчетата по същия начин в кръгла тава. Експериментирайте и зарадвайте гостите си с красива и вкусна празнична питка.

Ето и няколко съвета от мен за начинаещите! Не казвайте, че няма да се справите! Първото най-важно нещо е млякото да е хладко, за да може да се активира маята. Второ – необходимо е да месите в продължение на поне 8 минути (най-добре 10). Тестото трябва да е меко, но в никакъв случай не бива да лепне. По-възрастните хора казват, че „тестото трябва да е меко като меката част на ухото“. Трето – трябва да бъдете търпеливи и да изчакате да втаса добре. Четвърто – използвайте прясна охладена мая. Пето – следвайте стъпките, показани на снимките, и ви гарантирам, че резултатът ще е много добър!

Продукти:

1 чаша (200 мл) хладко прясно мляко
20 грама мая (прясна)
1 с.л. захар
3 яйца
5 с.л. олио
половин чаена чаша (125 мл) айрян
2 ч.л. сол
750 грама брашно

Допълнително:

30 грама масло
80 грама крема сирене
100 грама сирене

сусам по желание

Начин на приготвяне:

В голям съд смесвам млякото, захарта и натрошената мая. Разбърквам с шпатулка. Оставям за 5-6 минути настрани. След това прибавям яйцата без единия жълтък, айряна, олиото и разбърквам. Накрая добавям солта и брашното на части.

Омесвам тесто. Поръсвам с малко количество брашно, покривам с подходящ капак или кърпа и оставям на топло да втаса.

оформяне на питка
Лесно и бързо оформяне на празнична питка

В малка купичка слагам омекналото на стайна температура масло, крема сирене и краве сирене. Намачквам трите продукта с помощта на вилица. След като тестото е втасало добре, го разделям на 6 равни части. Оформям на топки. Разточвам ги една по една на кори. Поставям една кора и разпределям част от сместа със сирената и маслото. Поставям отгоре втора разточена кора и отново слагам от сместа със сирене. Процедирам по същия начин с всички останали кори и смес. Последната кора не се маже.

Набрашнявам повърхността и поставям всички кори внимателно. Разточвам ги заедно на една голяма кръгла кора. С помощта на остър нож изрязвам кръг като на снимките. Останалата част отстрани изрязвам на 4 равни части и ги навивам на розички. Оставям ги настрани. Разделям оформения кръг на 8 равни триъгълника. Навивам ги на кифлички, като започна от широката част. След като ги оформя и осемте, всяка кифличка разделям на две с остър нож или най-добре нож за пица. Тук идва и самото подреждане във формата. Този път аз избрах да я направя в овална тавичка, но вие можете да използвате и кръгла с диаметър около 28 см.

Поставям хартия за печене в тавата. Подреждам полутриъгълниците около стените на формата, като острата част трябва да е навътре. По средата подреждам четирите розички, оформени малко по-рано.

Оставям на топло за 15 минути. Намазвам с жълтък, поръсвам със сусам и пека в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 50 минути.

празнична питка
Така се прави пухкава празнична питка

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button