Печива

Най-лесната усукана питка се прави по тази рецепта (СНИМКИ)

Как се прави пухкава усукана питка?

Усуканата питка е една от най-лесните за оформяне! В случая дори и начинаещата домакиня ще се справи с лекота. За да ви улесня още повече, снимах стъпка по стъпка как се оформя тази вкусотия. Другото хубаво нещо е, че този начин за оформяне е изключително бърз. Питката изглежда доста ефектна и никак не е сложна.

Опитайте тази лесна рецепта за пухкава питка! Не успях да снимам парче от нея, защото я направих за специален повод, но беше изключително вкусна и се изяде бързо. Разбира се, Вие бихте могли да я приготвите както за специален повод, така и за делник.

Препоръчвам ви, когато приготвяте питки, да използвате прясна мая. Ако използвате суха или прясна, но замразена, има вероятност питката да не втаса добре. От личен опит знам, че най-добре се получава с прясна и омесената питка втасва много по-бързо.

Продукти:

300 мл. хладко прясно мляко или вода
20 грама мая (прясна)
1 с.л. захар (кафява или бяла кристална)
100 милилитра олио
2 яйца (размер Л)
около 750 грама брашно
половин с.л. сол
60 грама омекнало масло
сусам – по желание

Начин на приготвяне:

В средно голяма купа смесвам млякото, захарта и маята. Разбърквам хубаво с подходяща бъркалка. Слагам половин чаена чаша брашно от горепосоченото количество и разбърквам отново докато се разтвори брашното.

Оставям на топличко за около 15 минути, за да се активира маята. След като шупне като на снимката, прибавям олиото и яйцата, но без единия жълтък – отделям го внимателно за намазване на питката.

усукана питка оформяне
Лесно оформяне на усукана питка

Разбърквам отново докато съставките се смесят хубаво. Добавям половината брашно, солта и разбърквам добре. На части започвам да добавям и останалата част от брашното. Меся в продължение на 10-ина минути докато се получи гладко тесто. Поръсвам с брашънце, покривам с чиста кърпа и оставям на топло да втаса.

След като си удвои обема, без да го размесвам, внимателно го изсипвам върху набрашнен плот и го разделям на 6 еднакви парчета. Оформям ги на топки. Разточвам всяка една поотделно с диаметър около 20 см. Подреждам ги една върху друга, като помежду им намазвам с мекото масло.

Оставям за 5 минути тестото да се поотпусне и разточвам всички кори заедно с диаметър около 28-30 см.

Премесвам в подходяща тава или форма, която предварително намазвам с масло или покривам с хартия за печене. Поставям подходяща чаша в центъра и нарязвам тестото на 8 еднакви полутриъгълника. Отстранявам чашата и усуквам парчетата.

След като усуча първото парче, го навивам към средата и поставям в центъра на питката, като леко промушвам края от долната страна. Останалите усукани парчета ги навивам настрани, като също промушвам краищата от долната страна (следвайте снимките).

Оставям готовата оформена питка на топло да втаса за около 20-ина минути. Включвам фурната да загрее на 180 градуса.

Разбивам отделения жълтък с 1 ч.л. прясно мляко и намазвам втасалата питка. По желание поръсвам с малко сусам. Пека я във вече загрялата фурна около 50 минути.

лесна усукана питка
Пухкава и лесна усукана питка

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button