Печива

Турско пиде със сирене и спанак – най-сполучливата рецепта

Турско пиде със сирене и спанак – тази пролет задължително трябва да го опитате!

В съседна Турция приготвят пидето със спанак, смес от различни видове сирена или кайма. Аз се спрях на спанака, защото вече имаме собствена градина и за първа година си отгледах сама. Докато го поливах днес, ми хрумна идеята, че мога да приготвя нещо с него за вечеря.

Никога досега не съм приготвяла пиде, но съм опитвала преди време в Истанбул…

Когато готвя нещо със спанак, никога не го задушавам предварително, защото после така или иначе минава през термична обработка. Получи се страхотна вкусотия, която се изяде бързо!

Продукти за 6 броя:

350 милилитра хладка вода
15 грама мая
1/2 супена лъжица захар
60 милилитра олио
около 4 чаени чаши брашно
половин ч.л. сол

За плънката:

200 грама спанак
150 грама сирене
2-3 с.л. олио
6 яйца

допълнително (по желание): около 1 с.л. масло

Начин на приготвяне:

В купа смесвам водата, захарта и маята. Разбърквам хубаво докато всичко се разтвори, след което прибавям олиото, половината количество брашно и солта.

Разбърквам с лъжица, добавям на части останалата част от брашното и омесвам меко тесто. Разделям на 6 равни части, оформям ги на топки, поръсвам с малко брашно, покривам с кърпа и оставям за десетина минути докато подготвя плънката.

пиде оформяне
Лесно оформяне на турско пиде

Нарязвам спанака на дребни парчета. Намачквам го леко с ръце, прибавям сиренето и олиото. Разбърквам.

Пускам фурната да загрее на 220 градуса. Идва ред на оформянето на тестото.

Вземам едно топче и разточвам на квадрат или кръг – както ви е най-удобно. Навивам на руло от двете страни по малко, след което събирам тестото от двете страни (следете снимките). Притискам добре, за да не се отворят по време на печене. Премествам в тава, покрита с хартия за печене. В моята тава успях да събера 4 броя.

Разпределям спаначената смес и слагам в предварително загрята фурна да се пекат. След като започнат да порозоряват по краищата, намазвам с малко масло, а по средата чуквам по едно яйце. Връщам ги във фурната, докато станат златисти на цвят и се сготвят яйцата. След изваждане, по желание, може да ги намажете с още малко масълце.

Хапнете ги топли с чаша айрян.

пиде рецепта
Най-лесната рецепта за домашно турско пиде

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button