Печива

Питка „Корона“ – ето как се приготвя тази вкусотия (СНИМКИ)

Как се оформя питка „Корона“?

Ефектна рецепта за питка, в която ще се влюбите!

Както вече знаете, обичам да меся, оформям и пека питки. Страстта ми към питките вече продължава трета година и поне един път в седмицата, обикновено рано сутрин, когато всички спят, аз меся…

Днес ще ви представя рецептата за питка „Корона“. Тя е лесна за оформяне, а крайният резултат е повече от зашеметяващ!

Продуктите, които избирам за питките, а и не само за тях, винаги са с високо качество. Както сами се досещате, с качествени съставки резултатът винаги е отличен.

Днес отново се доверих на продуктите на „Фамилекс“, защото са много качествени, а брашното им е едно от най-добрите на българския пазар. Тестото се получава много приятно – меко и лесно за оформяне. А след изпичане питката е божествено мека и ароматна!

Ако и вие сте любители на подобни печива като мен, запретнете ръкави и още днес си пригответе питка „Корона“. А ако се притеснявате за оформянето й, следвайте внимателно снимките и със сигурност ще се справите с лекота.

Продукти:

300 милилитра прясно мляко
половин кубче прясна мая (20 грама)
2 ч.л. кристална захар „Фамилекс“
100 милилитра олио „Фамилекс“
2 яйца, размер Л
половин супена лъжица сол „Фамилекс“
600 грама брашно Екстра „Фамилекс“
30 грама масло (меко)

Начин на приготвяне на питка „Корона“:

Започвам приготвянето на питката със закваската. Затоплям прясното мляко, като трябва да е толкова хладко, че да можете да държите малкия си пръст в него. Прибавям прясната мая, захарта и 3 с.л. брашно „Фамилекс“. Разбърквам хубаво с бъркалка, за да няма бучици, покривам с кърпа и оставям на топло за 10-12 минути, за да се активира маята.

След това прибавям олио „Фамилекс“ и яйцата, но без единия жълтък (използва се по-късно за намазване на питката). Отново разбърквам, след което изсипвам половината количество брашно и солта.

Разбърквам за последно с шпатула или дървена лъжица, а после на части започвам да слагам останалото количество и меся в продължение на 8-10 минути докато се получи гладко тесто.

Брашното на „Фамилекс“ е едно от най-качествените, които съм използвала досега. Тестото се получава много меко и приятно на допир, което прави оформянето на питката много лесно.

оформяне на питка корона
Пухкава питка „Корона“

След като тестото е готово, го намазвам от всички страни с олио, покривам с подходяща кърпа или фолио и оставям на топло, за да си удвои обема.

Премествам тестото върху гладка повърхност и го разделям на 2 по-големи, 1 средно и 1 малко парче. Оформям ги на топки.

Вземам първото голямо парче и го разделям на 3 равни парчета.

Разточвам ги на 3 малки кори. Поставям ги една върху друга, като помежду им намазвам с омекнало масло. Разточвам ги заедно на кора с големината на тавата (26 см).

Премествам кората в тавата. С помощта на остър нож или нож за пица разделям тестото на 8 равни части, като не режа съвсем до края. След това правя по един малък разрез по средата на всеки триъгълник.

лесна питка
Лесна и ефектна питка „Корона“

Вземам второто голямо парче, разделям го на 8 и оформям топчета. Поставям по едно на всеки триъгълник. След това хващам върха на един триъгълник, промушвам от горната страна на разреза и изваждам от долната. После издърпвам и поставям върху топчето. Процедирам по този начин и с останалите.

Идва ред на средното парче. Изрязвам малка част от него, разделям отново на 8. Оформям малки топчета, поставям ги между всеки оформен триъгълник. Останалата част от тестото разточвам на правоъгълник и го намазвам с маслото.

лесна питка корона
Ефектна и вкусна питка

Навивам го на руло, което нарязвам под ъгъл на 8 еднакви парчета.

Подреждам ги изправени в тавата.

Последното най-малко топче слагам в средата на питката.

оформяне на питка
Лесно и бързо оформяне на питка „Корона“

След като питката е оформена, отново я покривам с кърпа и оставям на топло за петнадесетина минути.

След това я намазвам с предварително разбит жълтък и няколко капки вода.

Поръсвам с микс от семена по желание и пека в предварително загрята на 200 градуса фурна за 5 минути. След това намалявам на 180 градуса и пека още около 35 минути.

питка корона рецепта
Божествено вкусна питка „Корона“

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button