Печива

„Катмер“ поачи – супер вкусни и ефектни

Така се приготвят лесни „катмер“ поачи

Тези „катмер“ поачи ще ви станат любими още след първата хапка. Ароматни, хрупкави, делят се на слоеве и са толкова вкусни, че ще искате да ги приготвяте всяка седмица.

Ако сте посетили съседна Турция и сте опитали от тях – знаете за какво говоря. А ако не сте – ето ви чудесна възможност.

Рецептата е сравнително лесна и ако следвате стъпките по-долу, със сигурност ще се справите без проблем. Опитайте ги още този уикенд, защото никак не са за изпускане.

Продукти:

250 милилитра хладко прясно мляко
250 милилитра вода
половин кубче прясна мая или 1 пакет суха
2 яйца
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
около 5 1/2 – 6 чаени чаши брашно
150 грама масло

по желание: сирене

Начин на приготвяне:

Смесвам в купа водата и прясното мляко. Добавям маята, захарта и бъркам с бъркалка. Отделям единия жълтък в малка купичка, а белтъка и второто яйце ги слагам в течната смес. Разбърквам отново и на части започвам да добавям брашното. Добавям и солта. Омесвам меко тесто, което поръсвам с малко брашно, покривам с прозрачно фолио и оставям на топло за около 40-50 минути. Трябва да си удвои обема. След като тестото втаса добре, го прехвърлям върху набрашнена повърхност и разделям на 20 еднакви парчета.

хрупкави поачи с масло
„Катмер“ поачи с масло и сирене

Оформям ги на топчета. Разточвам ги с диаметър около 10-15 см. Подреждам 10 кори една върху друга (най-лесно в чиния, която предварително поръсвам с малко брашно), като по средата ги мажа с половината от мекото масло. Най-горната я оставям ненамазана. Покривам ги с фолио и прибирам в хладилника за около 30 минути докато се стегне маслото. Ако нямате толкова време – може и във фризера за по-кратко.

Процедирам по същия начин и с останалите 10 кори. След като стегне маслото, изваждам корите от хладилника и ги премествам внимателно върху набрашнен плот.

С няколко движения ги разточвам заедно под формата на правоъгълник (около 30 на 40 см). Навивам на руло, като започвам от по-тясната част.

Нарязвам рулото на парчета – ако искате самите поачи да се получат по-големи, нарежете на по-широки филии. Поставям ги легнали. Ако желаете да ги напълните със сирене, следвайте снимките.

тесто за поачи
Тестото за поачите

Оформям дупчица по средата на кръгчетата, пълня със сирене, след което прищипвам тестото по дължина, така че да се затвори добре.

оформяне на поачите
Лесно оформяне на „катмер“ поачи със сирене

След това обръщам наобратно и поставям в покрита с хартия за печене тава. Дори ако не реша да ги пълня със сирене, отново трябва да се обръщат и прищипват от едната страна, за да се получат в тази форма. Процедирам по този начин с цялото тесто.

лесни поачи
Лесни домашни поачи

След като подредя всички готови парчета в тавата, ги оставям да втасат за около 15 минути. След това разбивам жълтъка с малко вода и намазвам внимателно стените на поачите. Отгоре също се намазват, но на много тънък слой.

хрупкави катмер поачи
Вкусни катмер поачи с масло и сирене

Пека ги до златисто в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.

вкусни и ароматни поачи
Най-вкусните „катмер“ поачи

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button