Други

Домашен ябълков оцет – лесна рецепта за начинаещи

Полезен ябълков оцет

Домашният ябълков оцет е много полезен и се приготвя изключително лесно. Единствено са ви нужни хубави ябълки, а ако са сладки – още по-добре. Ще са ви необходими също малко захар и повече търпение.

Ябълките трябва да са добре узрели. За приготвянето на ябълковия оцет, аз използвам 3 и 5-литрови стъклени буркани. Предполагам, че повечето от вас имат такива у дома.

Начин на приготвяне:

Аз правя ябълков оцет от опадалите ябълки. Измивам ги добре. Нарязвам на парчета, като отстранявам частта със семената. Също така махам, ако има места със загнило.

Не се белят.

Пълня чистите буркани с парчета ябълки, като отгоре оставям около 4-5 пръста празно пространство. Понеже не всички ябълки бяха достатъчно сладки, в 5-литровите буркани добавям около 300 грама захар. Ако вашите ябълки са по-сладки – може и 200 грама.

Пълня с вода на стайна температура и разбърквам с дървена лъжица. Сега е моментът, ако имате оцетна гъба, да поставите една в буркана. Ако нямате оцетна гъба, може и малко количество чист, натурален домашен оцет. А ако нямате и двете, няма проблем – и без тези две съставки ще се получи оцет. Оцетната гъба ускорява процеса.

Покривам буркана с подходящ памучен парцал или тензух и оставям в хладна стая. При нас в стаята е около 18-20 градуса. След около 20-ия ден ще забележите как върху ябълките ще се образува оцетна гъба.

домашен оцет
Полезен ябълков оцет

Някои хора бъркат бъдещия оцет през няколко дена с дървена лъжица. Миналата година разбърквах оцета, но тази година реших да не го правя и не виждам разлика.

След 30-40 дни ябълките ще паднат на дъното на буркана. Ако това отнеме повече време при вас – не се притеснявайте, изчакайте търпеливо. Това означава, че ябълковият оцет е готов за прецеждане.

Прецеждам течността в помощта на цедка, но в никакъв случай метална. Пластмасовите цедки са много подходящи за тази цел.

Измивам бурканите и прехвърлям течността заедно с оцетната гъба обратно в бурканите за вторична ферментация, която трае около 10-20 дена – най-добре е да го опитвате, за да си прецените сами.

След тези дни отстранявам оцетната гъба и я премествам в чист буркан. Добавям толкова оцет, колкото да покрие гъбата, покривам отгоре и оставям на хладно. По този начин оцетната гъба може да се съхрани много дълго време, за да я използвате друг път. А ако имате много, може да подарите на близки и приятели, които искат да си приготвят вкусен и полезен домашен ябълков оцет.

ябълков оцет рецепта
Домашен ябълков оцет за начинаещи

Свързани публикации

12 коментара

  1. Извинявайте за въпроса, но за повторната ферментация, след прецеждането оставяте ли пак плодовете в бурксните или те се отстраняват и се оставя само течността?

    1. Плодовете се отстраняват. Вторичната ферментация е БЕЗ плодове – само течността и оцетната гъба.

      1. Здравейте! Много се извинявам за (най-вероятно) глупавите въпроси, които ще задам, но с какво пречи прецеждането през метална цедка? Проблем ли е това? Ще повлияе ли по някакъв начин на оцетната гъба? Проваля ли вкусовите качества и полезността на вече готовия оцет? Предварително благодаря за отговорите! Бъдете здрави!

        1. Проблем е всякакъв метал. Оцетната ферментация трябва да направи течността редуктор, а при досек с метал се окислява.
          Отделно бактериите не понасят метални йони и умират.

  2. При вторичната ферментация, както и при съхранението на гъбата, не сте уточнили с какво се покрива съда, пак ли с памучни парцали или вече може с капачката на буркана?

  3. Нямам достатъчно стъклени буркани. Мога ли да използвам пластвасово каче?

  4. Бих искала да попитам, при вторичната ферментация, пак ли се покрива с кърпа или се затваря

  5. Вместо да питате, пробвайте и по двата начина. Всеки си измислил по нещо в тази рецепта и внася забрани, докато нещата започнат да не стават. Пробвайте със семки, без семки, мляни, със захар, без захар, с метална цетка, с метална кофа, даже и с дюли…и всичките експерименти на една маса по едно и също време.
    Така се търси истината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button