Десерти

„Лятна халва“ – ето я оригиналната турска рецепта

Най-вкусната домашна халва с орехи

Наближава Сирни Заговезни и е време да си приготвим вкусна, сладка домашна халва с орехи. Приготвянето отнема малко повече време, но добрият вкус е гарантиран.

В съседна Турция тази халва е известна с името „Yaz Helvasi“ или в буквален превод на български „Лятна халва“.

Петмез – една от най-важните съставки в рецептата, може да откриете на щанда за здравословни храни в повечето големи магазини.

Непременно си пригответе тази вкусна, апетитна халва за празника.

Чашата е с вместимост 200 милилитра

Продукти:

500 милилитра прясно мляко
2 чаши и половина захар
1 чаша петмез
2 чаши и половина брашно
250 грама масло
2 чаши орехи

Начин на приготвяне:

В купа изсипвам хладкото мляко. Добавям захарта, петмеза и бъркам с бъркалка докато захарта се разтопи. В голяма тенджера или дълбок тиган слагам маслото да се разтопи. Щом се разтопи напълно, слагам цялото количество брашно и бъркам с дървена лъжица. Намалявам котлона (моят котлон е на 9 нива, аз намалявам на 4).

Бъркам непрекъснато в продължение на 15-20 минути докато сместа леко си промени цвета. Не бързайте – ако запържите сместа на по-силен огън, има вероятност брашното да си промени прекалено много цвета (или дори да загори). Бъдете търпеливи!

След като сместа си промени леко цвета и са минали около 20 минути, на части започвам да добавям течната смес с петмеза. Изсипвам един черпак и бъркам с дървена лъжица. След като поеме течността, изсипвам още един черпак и така докато се изчерпа цялата смес. След това продължавам да бъркам докато се сгъсти достатъчно. Трябва да се получи „пътечка“ по средата, щом минете с дървена лъжица. Отнема още около десетина минути.

Добавям орехите и разбърквам.

В подходяща тава или купа поставям хартия за печене и изсипвам готовата смес. Притискам хубаво с лъжица. Покривам и оставям да се охлади на стайна температура, след което прибирам в хладилника за 1 нощ или за 2-3 часа във фризера докато стегне напълно.

Обръщам върху подходящ поднос и режа на парчета с помощта на остър нож.

халва сирни заговезни
Домашна халва с орехи

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button