Десерти

Веган шоколадов тарт с карамел – много вкусен и лесен за приготвяне

Лесен веган шоколадов тарт с карамел

Този неустоим шоколадов тарт е изцяло веган и е най-вкусният, който съм опитвала някога. Шоколадов блат с пухкав шоколадов крем, а веган карамелът се топи в устата… Истинска наслада за очите и небцето!

Приготвянето му е изключително лесно и не отнема много време.

Единственото трудно нещо в тази рецепта е да изчакате да стегне добре.

Формата, която използвах за този тарт, е 18 см.

Важна стъпка в тази рецепта е да охладите кокосовата сметана в хладилника за една нощ. За тази рецепта ще ви е нужно само едно кенче кокосова сметана.

Продукти за карамела:

1/2 ч.ч. кафява захар
100 грама кокосова сметана
1/2 с.л. натурално нишесте
1/2 ч.л. морска сол

Продукти за основата:

90 грама микс ядки (бадем, лешник, кашу)
100 грама стафиди
25 грама какао
30 грама кокосово масло

Продукти за крема:

270 грама кокосова сметана
150 грама натурален шоколад

Начин на приготвяне:

Започвам с приготвянето на веган карамела. В малка касерола изсипвам кафявата захар и слагам на умерен огън. Щом започне леко да се разтопява захарта по краищата на съда, намалям котлона и оставям да се карамелизира. Захарта не трябва да се бърка с шпатула! Хващате съда и го разклащате във всички посоки, ако искате да се карамелизира равномерно.

През това време в купичка смесвам добре кокосовата сметана с нишестето. Щом захарта се разтопи напълно, на тънка струйка добавям сметаната и бъркам с бъркалка. В началото ще се образуват бучици, но след няколко секунди ще видите как ще стане гладка и равномерна смес.
Оставям на котлона за 1-2 минутки, като бъркам непрекъснато. След това отстранявам от котлона и добавям морската сол. Изсипвам в подходяща купичка, за да изстине по-бързо.

В кухненски робот блендирам ядките, добавям стафидите и останалите съставки, отново разбивам докато всичко се смеси добре и се получи равномерна смес.
Разпределям готовата смес на дъното и стените на формата, която ще използвам за тарта. Оставям за кратко да стегне в хладилника или фризера.
През това време приготвям и крема. Начупвам шоколада и го разтопявам на водна баня. Сметаната я разбивам с миксера за няколко минутки. На тънка струйка започвам да добавям разтопения шоколад. Може да ви се стори малко по-рядък, но това не трябва да ви плаши. Щом стегне в хладилника, ще се получи пухкав и шоколад крем.
Идва ред на сглобяването. Разпределям карамела върху стегналата основа. Слагам във фризера за около 5 минути. След това изсипвам шоколадовия крем.

Покривам и оставям готовия веган тарт в хладилника за една нощ.

Украсявам го с едра морска сол и натрошени какаови зърна.

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button