Печива

Кренвиршки като от закусвалня – лесна и винаги сполучлива рецепта

Лесни кренвиршки

След дълга пауза се завръщам с рецепта за вкусни, пухкави и винаги сполучливи кренвиршки, любими на малки и големи.

Приготвят се изключително лесно и разбира се, специално за вас съм снимала стъпка по стъпка, което вярвам ще ви улесни при приготвянето им.

Аз използвам детски кренвирши без консерванти и подобрители, които са доста по-малки от класическите, които се предлагат в повечето магазини.

Ако използвате от класическите, ще ви се получат около 8 броя големи кренвиршки.

Продукти:

половин ч.ч. вода (120 мл.)
половин ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. кристална захар
1/2 кубче прясна мая или 1 пакетче суха
1 яйце (жълтъка за намазване)
1 с.л. олио
около 410 грама бяло брашно
1/2 ч.л. сол
16 броя малки кренвирши

Начин на приготвяне:

Започвам с това, че смесвам прясното мляко и водата. Затоплям ги много леко на котлона – течността трябва да е хладка – в никакъв случай гореща. Добавям маята и захарта. Разбърквам с телена бъркалка докато се получи еднородна смес. Прибавям също така белтъка на яйцето и олиото. Разбърквам отново.

Пресявам половината количество брашно и слагам солта. Бъркам с дървена лъжица или друга подходяща. Прибавям на части останалото количество брашно и омесвам меко тесто.

Най-важното при това да получите пухкави печива е да не прекалявате с брашното.

Щом се оформи гладко и меко тесто, го поръсвам с малко брашно, покривам с подходяща кърпа или капак и оставям да втаса на топло за около 40 минути до час. Щом тестото си удвои обема, го премествам на плота, разделям на 16 еднакви парчета и оформям на топки.

Лесно оформяне на кренвиршки

Поръсвам ги с още малко брашно, отново ги покривам и оставям да се отпуснат за около 10 минути. Покривам подходяща голяма тава с хартия за печене.

Вземам една топка тесто и оформям на фитил с дължина около 20 см. Вземам един кренвирш и увивам фитила около него, както съм показала на снимките.

Оформям всичките по същия начин и ги подреждам на разстояние в тавата. Покривам ги отново с подходяща кърпа и ги оставям да втасат за около 15-20 минути.

Вкусни и лесни кренвиршки

Пускам фурната да загрее на 180 градуса. Разбивам отделения жълтък с малко прясно мляко или вода и намазвам втасалите кренвиршки.

Слагам ги да се пекат във вече загрялата фурна за около 20-25 минути или докато придобият златист загар от всички страни.

Пухкави кренвиршки като от закусвалня

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button