Други

Пазаруване без излишни опаковки (моят опит за по-малко отпадъци)

Днес няма да споделя с вас рецепта, а нещо интересно, свързано с кухнята. Замисляли ли сте се колко излишни опаковки се събират в една кухня и как можем да избегнем найлоновите торбички?!

Лично аз, откакто започнах да използвам многократни торби, успях да намаля количеството боклук 3 пъти.

Помислете колко много найлонови торбички използваме всеки ден… По навик, дори връзка магданоз или банани слагаме в найлонови пликове, след което ги изхвърляме, веднага щом се приберем вкъщи. Предполагам, че знаете как това влияе на средата, в която живеем и растат децата ни.

Според моите наблюдения през последните години, най-много отпадъци се събират именно в кухнята. Това се отнася най-вече за семействата, в които готвенето е ежедневие.

Преди месец взех решение да намаля до минимум найлоновите опаковки. Все още не бих казала, че съм ги изключила напълно, но с малки крачки нещата се случват.

В различни сайтове се продават всякакви торбички за многократна употреба, но честно казано, на мен ми се сториха прекалено скъпи. Затова взех нещата в свои ръце и купих голямо парче тензух от магазин за платове. Понеже нямам машина, а и да си призная, шиенето не ми се получава особено, помолих баба да ги ушие.

пазаруване от местни производители
Хрупкави домашни краставици

Ако искате торбичките да се затварят, отгоре може да се постави връвчица, която да се стяга. А голяма торба за многократна употреба може да намерите в почти всеки хранителен магазин.

Пазарът е едно от първите места, където спокойно можете да пазарувате без опаковки. Всичко там е насипно и продавачите дори ще ви се зарадват, когато откажете найлоновата торбичка.

Преди години хората не са използвали еднократни пликове. Всичко се е слагало в торби тип „мрежа“ или други плътни торби за многократна употреба. Към днешна дата торбите тип „мрежа“ отново станаха популярни, а даже и модерни.

Ако изберете този вариант, хем ще пазарувате без опаковки, хем ще бъдете модерни!

Лично аз за меките плодове (като малини например) нося пластмасова кутия. Имам я от 1-2 години и предпочитам да я ползвам още няколко. Точно тази ми е много любима, защото без капак тежи точно 100 грама и така продавачът лесно смята колко трябва да ми сложи. Още по-хубавото е, че самите плодчета не се смачкват и когато се прибера, директно слагам кутията в хладилника. Пробвайте сами и вижте колко е лесно да се пазарува без найлонови пликове.

пресни малини
Сладки малини в многократна кутия

Многократните торбички не заемат кой знае колко място и можете да ги носите в дамската си чанта. Започнете с малки крачки.

Втората промяна може да е в това да замените пластмасовите бутилки за вода с такива от стъкло или неръждаема стомана. Така ще спестите средства, а в същото време няма да замърсявате околната среда. Да не говорим колко е вредна пластмасата за човешкото здраве…

многократни торби за пазаруване
Многократни торби за пазаруване и бутилка от неръждаема стомана

Третата промяна е за любителите на кафето. В по-големите градове вече дори има кафенета, които ви правят отстъпка, ако им дадете да ви сложат кафето в чаша за многократна употреба.

Възползвайте се максимално и ще видите, че така ще спестите и пари. Можете да ги събирате в касичка.

Аз съм майка на 3-годишно дете и виждам как всичко му е интересно. Няма да изненадам никого, ако кажа, че децата копират най-вече родителите си. Опитвам се да дам добър пример на сина си и да го науча да пази природата.

Напоследък купувам прясното и киселото мляко в стъклени бутилки и буркани, които след това се използват много пъти. Бутилките са идеални за домашната лимонада например, а бурканите – за сготвено ястие, варива или пък за билки, подправки, насипни чайове и кафе.

Ако вие знаете други хитринки за пазаруване без опаковки, ще се радвам да ги споделите с мен.

вкусен пресен фасул
Пресен фасул от местен производител

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button