Печива

Домашни кроасани – вижте как се приготвят (стъпка по стъпка със СНИМКИ)

Обичате ли домашни кроасани? А как ги предпочитате – със сладък пълнеж, солени или без пълнеж? На мен най-любими са ми тези без никакъв пълнеж.

Приготвянето им отнема малко по-дълго време, но ви уверявам, че си заслужава. Получават се много въздушни, на отделни слоеве и ухаещи на масло.

Кроасаните са най-вкусни докато са топли, но и на следващия ден са много мекички.

А ако решите да направите двойна доза и да си запазите печени кроасани за по-късно, можете да ги подредите в подходяща кутия с капак и вече изстинали, да ги приберете във фризера. А когато ви се доядат, да си извадите нужното количество и да ги стоплите в микровълновата или във фурната.

Продукти:

1 чаена чаша прясно мляко (хладко)
100 милилитра олио
1 яйце (като жълтъкът се отделя за намазване)
половин кубче мая
1 супена л. захар
1 чаена лъжичка сол
3 чаени чаши брашно + още около 1/2 ч. ч. за доомесване
50 грама масло на стайна температура, нужно за намазване на корите

Начин на приготвяне:

В купа или друг подходящ съд смесвам маята, млякото и захарта. Разбърквам хубаво с бъркалка. Прибавям белтъка, олиото и отново разбърквам. Премествам бъркалката настрани (тя вече не ни е нужна).

Започвам да прибавям на части трите чаши брашно, като след третата чаша слагам и солта. Омесвам меко тесто. Ако е нужно, добавям още малко брашно. Меся в продължение на няколко минути докато се получи хубаво нелепнещо тесто.

Поръсвам с две-три щипки брашно, покривам с чиста кърпа или парче фолио и оставям на топло 40-50 минути.

рецепта за домашни кроасани
Домашни кроасани с масло

Разделям втасалото тесто на 8 равни части и ги оформям на топчета. Премествам ги в плитка набрашнена чиния, покривам отново с кърпа и оставям да си починат 10 минути.

Разточвам всяка една топка на кора с големина на десертна чиния. Подреждам ги една върху друга (отново в чиния), като между тях намазвам обилно с маслото на стайна температура.

Най-горната кора не се маже с масло.

Покривам със свежо фолио и този път прибирам в хладилника за 15-20 минути.

Премествам внимателно корите върху набрашнена повърхност и разточвам на една голяма кръгла кора. С помощта на остър нож или нож за пица нарязвам кората на 16 равни триъгълника.

Започвам да навивам всеки триъгълник, като започвам от широката част и дърпам острата част, за да мога да навия повече пъти и да се получат на много слоеве.

Процедирам по същия начин с всички триъгълници. Подреждам готовите кроасани на разстояние в голяма тава, в която предварително съм поставила парче хартия за печене.

Намазвам подредените кроасани с разбит жълтък и ги оставям на топло за 15 минути, като през това време пускам фурната да загрее на 200 градуса.

Пека втасалите кроасанчета в загрятата фурна за около 30 минути.

домашни кроасани
Лесни кроасани с масло и мая

Свързани публикации

2 коментара

  1. Изглеждат чудесно. Но имам два въпроса: първоначално не оставяте ли маята да „шупне“? И печенето – 30 минути при 200градуса – няма ли да изгорят? Правя кифлички със същите продукти и ги пека около 10-12 минути.

    1. Здравейте! Рядко оставям маята да шупне, но ако Вие желаете, оставете я за десетина минути. Кроасаните са доста големички и при мен бяха нужни около 30 минути, за да се изпекат добре, но това зависи изцяло от фурната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button