Други

Печен патладжан в буркани – ето как го приготвям аз

Печен патладжан, консервиран за зимата, е нещо, което у нас е на почит! През зимните месеци може да се ползва за приготвяне на баба Гануш или като добавка към някое ястие.

Преди години го пържихме, за да го консервираме, но е доста трудоемко, особено когато навън е жега. А и не е здравословно. По-лесният и здравословен начин е да се пекат.

За тази цел аз използвах фурната, като предварително разрязах патладжаните на две, за да се изпекат по-бързо. Ако имате чушкопек, може да ги изпечете цели в него. Зависи изцяло от това с какво разполагате у дома.

Продукти:

5 големи патладжана (шарените не горчат, затова използвах такива)

1/2 чаена чаша олио + около 1/2 ч.ч. допълнително

1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Измивам много добре патладжаните и отстранявам частта с дръжката. Разрязвам ги по дължина на две.

Подреждам патладжаните в намазана с олио или покрита с хартия за печене тава, с разрязаното надолу. Правя им по три малки разреза върху всяка половина, за да могат да се изпекат по-бързо и равномерно.

Слагам ги в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато омекнат хубаво. Изваждам ги от фурната и оставям да се поохладят за 10-15 минути.

Беля ги внимателно и нарязвам на едри парчета. Премествам ги в подходяща купа.

След като съм обелила и нарязала всички патладжани, прибавям половин чаена чаша олио и солта. Разбърквам хубаво.

Подготвям чисти и сухи буркани.

печен патладжан в буркани
Лесна рецепта за зимнина с патладжани

С това количество патладжани напълних трите буркана, които виждате на снимките. Пълня бурканите 1 пръст под гърлото. Това разстояние от един пръст пълня с олио.

Почиствам ръбовете на бурканите със суха кърпа и стягам хубаво капачките. Подреждам бурканите в дълбока тенджера, на дъното на която предварително поставям стара кърпа.

Наливам вода 1 пръст над бурканите. След като заври водата, варя в продължение на 20 минути.

След това изливам водата и внимателно обръщам бурканите върху твърда повърхност. Оставям ги така за около 12 часа, след което ги прибирам на сухо и хладно място.

консервиран патладжан
Печен патладжан в буркани

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button