Основни ястия

Уникално вкусно: Боб яхния с хрупкава коричка от тесто

Лесна рецепта за вкусна боб яхния

Липсва ли ви онзи боб от едно време? Истински, български, който увира бързо и е толкова вкусен, че понякога една порция не е достатъчна?

Откакто открих боб „Имало едно време…“ на „Крина“, не търся друг.

Щом реша да готвя боб, винаги търся точно този.

Всички обичат боб яхния – някои по класическа рецепта, други – с месо, трети – на фурна.

Ние в повечето случаи залагаме на класиката, но има моменти, когато искам да експериментирам.

И това е един от експериментите, който влиза в топ 3 на най-вкусните и ефектни ястия с боб.

Затова днес ви представям моята рецепта за боб яхния, но с един прекрасен, хрупкав завършек, който със сигурност ще ви хареса толкова, колкото и на нас.

Продукти за боба:

300 грама български боб „Имало едно време…“ Крина
1 глава лук
1 морков
1 червена чушка
подправки: джоджен, прясна мащерка, черен пипер, пушен червен пипер, сладък червен пипер, сол
1 с.л. брашно
2 с.л. олио

За масленото тесто:

150 грама студено масло
1 чаена чаша брашно
сол
1 жълтък

Начин на приготвяне:

Накисвам българския боб „Имало едно време…“ в студена вода за една нощ. На сутринта го измивам добре, наливам вода и слагам на котлона да заври. След това махам цялата вода, изплаквам и наливам отново вода. След като заври, изхвърлям водата още веднъж и наливам вода 3-4 пръста над боба.

Слагам го да се вари на слаб огън за около 40 минути или докато е полуготов.

През това време приготвям масленото тесто, като за него първо нарязвам студеното масло на парчета. Слагам в купа и прибавям брашното и солта. Разбърквам с ръце докато се получат трохи. Прибавям жълтъка и омесвам тесто. Не прекалявайте с месенето! Покривам със свежо фолио и прибирам с хладилника.

рецепта за боб яхния
Лесна рецепта за боб яхния с хрупкава коричка

Почиствам и нарязвам лука на дребно. Правя същото и с моркова и чушката. Прибавям ги към полуготовия боб и варя да пълна готовност на боба и зеленчуците. Овкусявам с подправките без двата вида червен пипер и връщам на котлона за още около 5 минути.

През това време приготвям запръжката, като за нея в малък съд, подходящ за котлона, смесвам двата вида червен пипер, брашно и олио. Слагам на умерен огън и запържвам, като бъркам непрекъснато в продължение на около минута. След това отстранявам от котлона и прибавям няколко черпака от водата на боба. Разбърквам хубаво и добавям в тенджерата при боба. Разбърквам и оставям да къкри за няколко минути. След като е напълно готов, го изсипвам в подходяща тавичка. Оставям го да се охлади за около 10-15 минути.

Разточвам тестото малко по-голямо от размера на тавичката с боба и внимателно го поставям отгоре, като притискам краищата. Правя малки разрези с нож по средата на тестото. Слагам да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна, докато тестото получи апетитен загар. Оставям да се охлади за десетина минути и сервирам.

боб яхния рецепта
Лесна рецепта за апетитна боб яхния

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button