Десерти

Празнично руло с пухкав крем и сочни мандарини – ето как се приготвя!

Така се прави лесно празнично руло с мандарини

Предполагам, че много от вас обичат руло. Някои го приготвят с мармалад, а други – с шоколад крем… Днес ще ви представя малко по-различна рецепта, а именно за руло с мандарини. Изключително подходящо е за предстоящите празници – с лек крем и сочни мандарини. Ако още не сте решили какъв ще е десертът, ето ви една чудесна идея!

Вкусно, много ефектно и не толкова сложно, колкото изглежда на пръв поглед.

Продукти за блата:

6 яйца (размер М)
половин ч.ч. захар
по 1/4 ч.ч. олио и прясно мляко
1 чаша брашно (от тези, които са 200 мл)

Продукти за крема:

2 ч.ч. прясно мляко (500 мл.)
2 жълтъка
1/2 ч.ч. захар
3 пълни супени лъжици нишесте (аз използвах царевично)
ванилия

Допълнително: 8 мандарини

За украса по желание: разтопен шоколад, мандарина, кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Разделям белтъците от жълтъците. Важно е белтъците да бъдат поставени в суха купа. Започвам да ги разбивам (накрайникът на миксера също трябва да е напълно сух). След като станат на пяна, по малко започвам да добавям захарта. Разбивам докато белтъците се сгъстят и захарта се разтопи.

Ако не успеете да разбиете белтъците на сняг, добавете около ч.л. прясно изцеден лимонов сок към белтъците и започнете отново да разбивате. Няма начин да не се сгъстят.

След като са готови, в друга купа слагам жълтъците, млякото и олиото. Разбърквам за минутка с бъркалка. Прибавям брашното и разбърквам добре, след което на части започвам да добавям белтъците на сняг, като разбърквам внимателно с шпатула. Сместа трябва да остане въздушна.

През това време пускам фурната да загрее на 180 градуса. След като сместа е готова, я изсипвам в тавата на фурната, която предварително покривам с пекарска хартия.

руло рецепта
Лесно домашно руло с крем и мандарини

Пека в продължение на около 20 минути или докато блатът се изпече. Докато се пече, аз се заемам с крема.

В тенджерка изсипвам всички продукти без ванилията. Разбърквам с бъркалка и поставям на котлона на среден огън. Варя при непрекъснато бъркане докато се сгъсти и се получи крем. Махам от котлона, добавям ванилията и разбърквам. Оставям настрани да изстине, като през няколко минути разбърквам, за да не се образува коричка.

След като и блатът е готов, внимателно го обръщам върху друга пекарска хартия, махам горната и заедно с хартията навивам на руло. Покривам с кърпа и оставям да изстине. След като и кремът и блатът са изстинали, идва ред на сглобяването.

Разбивам крема за минута-две с миксер, за да стане гладък и пухкав. Намазвам целия блат с крема и плътно подреждам обелените мандарини в единия край, както е показано на снимките. Внимателно отново навивам рулото и го покривам с хартия за печене и свежо фолио.

Прибирам рулото в хладилника за 2-3 часа. Украсявам го с разтопен шоколад, кокос и парченца мандарина.

празнично руло
Ефектно празнично руло с крем и цели мандарини

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button