Десерти

Коледни сладки с джинджифил и канела – вижте как се правят

Лесни коледни сладки

До Коледа остават броени дни и всички сме в трескава подготовка. Повечето от нас вече са започнали с голямото печене на сладки.

Аз приготвих тези вкусни коледни сладки с джинджифил и канела, но още преди да започна да ги украсявам, бяха изядени до една! Планувам тези дни да продължа с печенето и да ги опаковам като подарък.

Тези коледни сладки са изключително сполучливи – не съдържат мед, но са много ароматни. Истинска наслада за малки и големи!

Приготвянето им е сравнително лесно и най-хубавото е, че може да омесите тестото от вечерта, а на следващия ден да оформите и изпечете сладките.

Продукти:

250 грама бяла кристална захар
100 мл. вряща вода
100 грама студено масло (на кубчета)
1 равна чаена лъжица бакпулвер
1 ч.л. канела
половин чаена лъжичка джинджифил
1 жълтък
400-420 грама брашно

Начин на приготвяне:

Изсипвам захарта в подходяща тенджера и поставям на умерен огън. Трябва да се разтопи и карамелизира. Следете я непрекъснато, за да не загори. При необходимост, разклатете тенджерата на няколко пъти и намалете котлона, за да се карамелизира равномерно.

След като е готово, премествам от котлона и по малко започвам да добавям врящата вода, като бъркам непрекъснато. Бъдете внимателни, защото се отделя гореща пара!

Връщам сместа на котлона и включвам на слаб огън. Бъркам докато се разтопят всички парченца. Трябва да се получи гладък карамелен сироп. Махам от котлона и прибавям маслото. Разбърквам докато се разтопи.

Добавям бакпулвера, канелата и джинджифила на прах. Разбърквам хубаво. В този момент ще видите как сместа става въздушна.

Оставям леко да се охлади, прибавям жълтъка и разбърквам. Добавям брашното на два пъти и омесвам меко тесто. Добавете толкова, колкото съм написала, за да не се получи много твърдо тесто.

Сплесквам тестото, за да се охлади по-бързо. Покривам от всички страни с прозрачно фолио и прибирам в хладилника за поне 2 часа.

Разточвам кора върху леко набрашнена повърхност и изрязвам в желаните формички. Тестото трябва да е студено, когато работите с него.

Подреждам коледните сладки в тава, покрита с хартия за печене, и ги пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за 8 или най-много 10 минути. Внимавайте, защото ако ги държите много във фурната, ще станат прекалено твърди.

След като ги извадя от фурната, все още са много меки. Изчаквам няколко минути и после ги премествам върху решетка, за да изстинат. След като са изстинали напълно, ги прибирам в плътно затваряща се кутия.

лесни коледни сладки
Ароматни коледни сладки с канела

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button