Десерти

Баклава с готови кори – ето как я приготвям аз

Лесна и бърза баклава с готови кори

Ако обичате баклава и искате да я оформите по различен и ефектен начин, тази рецепта много ще ви хареса.

Специално за вас показах три начина на оформяне. За приготвянето им можете да използвате кори, които са специално за баклава.

Аз исках да ви покажа, че можете успешно да ги приготвите и с обикновени фини точени кори.

Готовите баклавички станаха невероятно хрупкави и много вкусни.

По желание можете да ги сервирате с по една топка ванилов сладолед.

Продукти:

1 пакет фини кори
200 грама орехи
150 грама масло

За сиропа:

2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
няколко капки лимонов сок

Подготовка:

Натрошавам орехите с помощта на чопър.

Вземам всички кори заедно и ги разделям на три по дължина.

Покривам ги с найлон и кърпа, за да не изсъхнат.

Разтопявам маслото и обирам с лъжица пяната, която се образува отгоре.

В тенджерка слагам захарта и водата и ги оставям да се варят на умерен огън докато сиропът се сгъсти (около 15 минути), като няколко минути преди да преместя от котлона, добавям лимоновия сок.

Оставям на студено докато изстине напълно.

Начин на оформяне – първи вид:

Вземам две кори и ги поставям една върху друга. По желание може да се намаже помежду им с малко масло, но аз не го направих. Поръсвам отгоре с малко орехи. Сгъвам единия край и поставям дълга дървена дръжка. Аз използвах дръжката на бъркалката. Навивам корите около дръжката, а като стигна до края, ги свивам внимателно от двете страни към средата, за да се накъдри леко. Внимателно изваждам дървената дръжка и поставям баклавичката в подходяща тава. Ако нямате подобна дръжка, използвайте молив.

баклава оформяне
Лесно и бързо оформяне на баклава

Начин на оформяне – втори вид:

За втория вид отново вземам две кори и ги поръсвам с орехи. Започвам да навивам като акордеон с двете ръце едновременно. Когато започнете да го правите, ще видите, че никак не е сложно. След като се оформи, сгъвам навътре първо дясната и лявата страна, а след това – отгоре и отдолу. Обръщам я и я поставям в тавата. С този вид оформяне можете да имате проблеми единствено ако поставите много голямо количество орехи – затова не прекалявайте с тях.

лесна баклава с готови кори
Ефектно оформяне на баклава

Начин на оформяне – трети вид:

Това е най-лесният и елементарен начин за оформяне на баклавички. Вземам отново две кори и ги намазвам с малко разтопено масло. Отгоре поставям още две кори, отново намазвам, поставям още две кори. Аз използвах 6 кори, но вие можете да използвате и 10. Нарязвам правоъгълника на 4 квадрата. Поставям по средата на всеки квадрат натрошени орехи. Сгъвам първо две от срещуположните ъгли към средата, а след това и останалите две ъгли. Натискам леко с пръсти по средата и слагам в тавата.

баклава с готови кори
Лесна и хрупкава баклава с готови кори

След като оформя всички баклавички, намазвам ги обилно с останалото количество разтопено масло. Ако сметнете, че маслото е малко, можете да добавите и олио.

Пека баклавата с готови кори в силно загрята на 175 градуса фурна за около 25-30 минути или докато станат златисти и много хрупкави.

Изваждам ги от фурната и ги оставям настрани за 5-6 минути, след което ги заливам със студения сироп. Изчаквам да поемат сиропа (1-2 часа).

хрупкави баклавички
Хрупкави сиропирани баклавички

Свързани публикации

1 коментар

  1. Ползвах втория вариант тип хармоника.
    Превъзходно се получиха!
    Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button