Печива

Малки питки с мая, изпечени във форми за мъфини – ето как се правят (СНИМКИ)

Лесни и пухкави питки с мая

Тези питки, оформени ефектно и изпечени във формички за мъфини, са изключително вкусни! Ухаят на масло и са невероятно пухкави. Приготвянето им е лесно и всеки, който има желание да ги приготви, ще се справи.

Следвайте стъпките при оформяне, за да ви е още по-лесно. Дори и да нямате формички за мъфини, спокойно можете да ги подредите в голяма тава. Също така бихте могли да ги подредите в голяма кръгла тава и да ги изпечете под формата на питка. Трябва да се подчертае, че в този случай времето за печене ще е по-различно. Едно обаче е сигурно – както и да ги подредите, крайният резултат винаги ще ви очарова!

Питките са разкошни на вид и вкус!

Продукти за 12 броя:

250 милилитра прясно мляко
50 милилитра олио
2 яйца (за предпочитане е да са на стайна температура)
половин кубче охладена прясна мая (20 грама)
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
около 640 грама брашно
1 пълна супена лъжица меко краве масло

Начин на приготвяне:

Смесвам хладкото мляко и маята. Разбърквам и прибавям захарта, яйцата (без единия жълтък) и олиото. Отново разбърквам и слагам солта и брашното на части. Омесвам меко тесто (отнема около 8-10 минути).

Намазвам тестото от всички страни с олио, покривам и оставям на топло за около един час.

лесни питки оформяне
Леснo и бързо оформяне на питки

След като втаса, премествам върху плот без да набрашнявам. Разделям тестото на 12 части, след което ги оформям на топчета с големина на мандарини. Подреждам ги настрани.

Вземам една топка и без да поръсвам с брашно (тестото е много приятно за работа и не лепне), разточвам по дължина с помощта на точилка. Намазвам с част от маслото. Правя разрези с остър нож или нож за пица по дължина, но не до края. Навивам на стегнато руло под ъгъл (следете снимките).

След това оформям на охлювче, като крайчето промушвам от долната страна на оформеното охлювче.

Процедирам по този начин с останалите 11 топчета.

Намазвам формичките за мъфини с масло и подреждам оформените питки. Покривам ги с чиста кухненска кърпа и оставям да втасат за 30 минути.

Намазвам втасалите питки с жълтък и ги пека в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25-30 минути или докато станат златисти от всички страни.

домашни питки с мая
Пухкави и много вкусни домашни питки

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button