Основни ястия

Лесен пролетен ориз със зелении и яйца – чудна вкусотия

Лесен и бърз пролетен ориз

Пролетта най-накрая е тук и всеки ден по възможност трябва да се наслаждаваме на това, което ни поднася природата. Сега е моментът да консумираме повече коприва, лапад, спанак, зелен лук и т.н.

Днес ви представям супер лесна, ефектна и икономична рецепта, която е подходяща както за делничните дни, така и за празничната трапеза.

Продукти:

1 ч.ч. ориз

7-8 стръка пресен джоджен (може и сух – 1 пълна ч.л.)

по 2 шепи спанак, коприва и/или лапад (може един вид или комбинация от всички)

1 връзка пресен зелен лук

1 с.л. масло

черен пипер

сол на вкус

4 яйца

Начин на приготвяне:

В подходяща тава изсипвам маслото и добре измития ориз. Слагам във фурната на 200 градуса и запържвам докато оризът стане „стъклен“. Може и на котлона, но по моя начин си спестявате миенето на още един съд след това.

През това време измивам и нарязвам лука, зелениите и джоджена. Изсипвам ги при ориза, подправям със сол и черен пипер и разбърквам добре. Този ориз, който аз използвам, е 1 към 2, т.е. на една чаша ориз се добавят 2 чаши вряща вода. Този път обаче добавих 2 чаши и половина.

Връщам съда във фурната докато оризът поеме течността и се сготви.

С помощта на лъжица правя 4 гнезда в ориза и чуквам внимателно по едно яйце. Допичам за още няколко минути докато яйцето стегне добре.

По желание: заменете целите яйца върху ориза със заливка, като смесите 2 яйца с половин кофичка кисело мляко, 1 с.л. брашно и щипка сол.

Да ви е вкусно!

ориз със зелении
Ориз на фурна със зелении и яйца

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button