Десерти

Великденски козуначета БЕЗ месене – лесни, пухкави и много вкусни

Лесни и вкусни козуначета без месене

Начинаещи сте в приготвянето на козунак? Нямате време да месите дълго и да удряте тестото 100 пъти, за да има козунакът ви конци? Тези козуначета нямат конци, но това в никакъв случай не пречи на разкошния им вкус и аромат!

Те са толкова леки, въздушни и вкусни, че никой няма да може да им устои. Препоръчвам ви, ако сте начинаещи в приготвянето на козунаци, да използвате брашно, подходящо за козунаци или баница. Те съдържат повече белтъчини, благодарение на което отличният резултат е гарантиран.

Продукти:

1 ч.ч. хладко прясно мляко (240 милилитра)
половин кубче мая (20 грама)
половин чаена чаша захар
3 жълтъка
ванилия
100 грама краве масло
3 чаши и половина брашно

Допълнително добавих:
1 кутия обикновен локум (нарязан на парченца), шепа стафиди, шепа нарязан на ситно шоколад

Начин на приготвяне:

В купа добавям цялото количество мляко заедно с маята, половината количество захар и половин чаша от брашното. Разбърквам хубаво с бъркалка докато се получи еднородна смес, покривам и оставям настрани да шупне за около 10-20 минути. Ако правите по този начин, ще сте сигурни, че маята е добра и крайният продукт ще стане пухкав и вкусен. Препоръчвам ви да не пропуснете тази стъпка, защото тестото след това ще втаса много по-бързо.

В друг съд разбивам жълтъците с останалото количество захар и ванилията. На тънка струйка добавям предварително разтопеното краве масло. Разбърквам и добавям яйчената смес към шупналата мая. Прибавям останалите 3 чаши брашно и разбърквам с шпатула или дървена лъжица за няколко минути докато всичко се смеси добре. Тук няма нужда да месите. Използваме само и единствено лъжица или шпатула.

Покривам тестото и оставям да втаса, за да удвои обема си. Щом това стане, добавям локума, шоколада и стафидите и отново разбърквам с шпатула.

козуначета без месене с локум
Лесни великденски козуначета

Покривам с кърпа и оставям отново да втаса. Този път ще си удвои доста по-бързо обема, отколкото първия път. Препоръчвам ви да не пропуснете някое от втасванията, защото благодарение на тях ще имате разкошни пухкави козуначета.

След като сместа е готова, късам малки парчета от тестото и оформям топчета. Подреждам ги в предварително намазани с малко масло формички за мъфини. Излизат общо 18 броя от това количество. А ако нямате формички, може да преместите тестото в подходяща форма и така ще имате 1 голям козунак.

Оставям ги отново да втасат на топло. Тук имате два варианта – може да отделите още един жълтък за намазване, но може и да използвате от белтъците, които са ви останали. Аз предпочитам втория вариант, за да оползотворя излишните белтъци. Разбивам леко с вилица един белтък и намазвам внимателно готовите козуначета. Поръсвам ги с кафява захар.

Пека ги в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути или докато станат златисти от всички страни.

Големият козунак има нужда от повече време за печене.

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button