Десерти

Пухкав морковен кекс – много вкусен и винаги сполучлив

Винаги сполучлив морковен кекс

Ако досега имате несполучливи опити за морковен кекс, гарантирам ви, че с тази рецепта ще постигнете съвършен резултат!

Повечето кексове с моркови, ябълки и т.н. стават глетави и не се надигат достатъчно. Щом опитате тази рецепта, вече няма да имате такива проблеми. Морковеният кекс се получава много пухкав и е винаги сполучлив. Единствено трябва да спазвате рецептата стъпка по стъпка.

Най-важните неща за пухкав кекс е да разбиете много добре яйцата със захарта и задължително да поставите кекса в добре загрята фурна.

Продукти:

4 яйца (размер Л)

1 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. олио

2 ч.ч. брашно

1 пакет бакпулвер

1/4 ч.л. сода бикарбонат

3 моркова

1/2 ч.ч. орехи

по желание: портокалови корички

Начин на приготвяне:

Чуквам яйцата в купата. Разбивам ги за няколко секунди с миксера. Прибавям захарта и ги разбивам заедно докато се получи пухкава еднородна смес – трябва да утрои обема си, а захарта да се разтопи. След като се получи пухкава смес, добавям олиото. Оставям миксера настрани и вземам подходяща дървена лъжица или шпатула. Прибавям брашното, бакпулвера, содата и канелата (когато използвам портокалови корички, не добавям канела). Разбърквам внимателно докато всичко се смеси добре.

Почиствам и настъргвам морковите на едро. Добавям ги в тестото заедно с едро нарязаните орехи. По желание тук може да добавите и портокаловите корички, както направих аз.

Разбърквам отново и изсипвам в предварително намаслена форма. Аз поставям и хартия за печене, за да извадя лесно готовия кекс от формата.

Пека в предварително загрята на 170 градуса фурна около 50 минути.

Оставям да се охлади няколко минути във формата, след което изваждам върху решетка, за да изстине напълно.

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button