Печива

Великденски козунак с много конци – винаги сполучлив и много лесен (ВИДЕО)

Лесен великденски козунак на конци

Търсите лесна рецепта за великденски козунак? Всяка година с нетърпение чакате така желаните конци в козунака? Тази рецепта ще ви хареса!

Ако следвате всичко стъпка по стъпка, ще останете очаровани от крайния резултат! Ще получите пухкав, сладък и вкусен великденски козунак на конци!

Аз го приготвям с пълнеж от шоколад и портокалови корички, но вие може да ги замените с локум, стафиди или други сушени плодове.

Продукти:

4 ч.ч. брашно (около 460 грама)

1 ч.ч. прясно мляко (200 мл.)

150 грама масло (омекнало на стайна температура)

1/2 ч.ч. захар

1/2 пакет прясна мая

1/2 ч.л. сол

2 яйца

За пълнежа:

портокалови корички

около 80 грама шоколад

Начин на приготвяне:

Изсипвам хладкото прясно мляко в подходяща купа. Добавям маята, половината количество захар и разбърквам докато се разтворят съставките. Добавям 1 чаша брашно и разбърквам хубаво.

Покривам купата и оставям маята да се активира за около 10-15 минути. След като сместа шупне, отделям жълтъка на едното яйце, а белтъка и цялото второ яйце добавям към сместа.

Слагам останалото количество захар, солта и разбърквам.

Изсипвам на части останалото количество брашно и бъркам с лъжица докато се оформи лепкаво тесто. Премествам тестото на плота и добавям цялото количество масло.

Започвам да меся. Тук се иска най-вече търпение! Месите така, както съм ви показала в клипа. Меся търпеливо и енергично около 10 минути.

След като тестото лепне много по-малко, а глутенът се е развил (получило се е еластично тесто), покривам тестото и оставям да си отпочине около 15 минути.

Поръсвам с малко брашно и оформям тестото на топка. Премествам в купа, покривам и оставям на топло да втаса.

След като втаса добре, изсипвам тестото на плота и разделям на три еднакви парчета.

Вземам първото парче и разстилам с ръце под формата на кръг. Разпределям 1/3 от пълнежа. Навивам на руло.

Правя същото и с останалите две парчета.

Вземам трите готови рула и ги сплитам на плитка.

Намазвам правоъгълна форма с малко масло и покривам дъното с хартия за печене. Внимателно премествам оформеното тесто във формата. Покривам и оставям да втаса за около 20 минути.

Намазвам козунака с предварително разбития жълтък (към жълтъка добавям няколко капки прясно мляко и олио) и по желание поръсвам със захар.

Пека в предварително загрята на 190 градуса фурна около 45 минути.

Препоръчително е козунакът да се отчупи, след като изстине напълно. Повярвайте ми, толкова е апетитен, че трудно ще му устоите!

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button