Зимнина

Сироп от бъзак – това е най-популярната и лесна рецепта!

Тази рецепта е на известният лечител Петър Димков

Рецептата за сироп от бъзак никак не е сложна. Дори мога да кажа, че е една от най-лесните, които някога съм използвала.

Сиропът от бъзак е толкова полезен за здравето, че непременно си го пригответе. Все още се намират добре узрели и хубави плодове бъзак. Трябва да отбележа, че е важно да си наберете от чисто място, далеч от пътища.

Количествата са според вашите предпочитания и от това колко човека от семейството ще консумират от лечебната течност. Аз приготвих един буркан от големите, а тези дни мисля да напълня още няколко бурканчета, за да ни стигне за цяла зима.

Нужни са ви само два продукта:

добре узрели и сочни плодове бъзак /тревист бъз/

захар

Начин на приготвяне:

След като набера достатъчно плодове, ги измивам внимателно под течаща вода. Изтръсквам ги от излишната вода или ги поставям в подходяща тава, за да се отцеди водата от плодчетата. После с помощта на вилица отделям плодчетата. Когато плодовете са добре узрели, се отделят много лесно.

Внимавайте за зелени плодове! Ако има такива, непременно ги отстранете, защото са отровни.

След като отделя плодовете от дръжките, идва ред на подреждането в буркана.

сироп от бъз
Сироп от бъзак по рецепта на Петър Димков

Вземам чист буркан и редувам плодовете със захарта, като завършвам задължително със захар. Поставям марля или подходящо парче плат и оставям върху плота на кухнята за около 3 седмици, докато захарта напълно се разтопи и се получи гъст сироп.

ВНИМАНИЕ: Бурканът НЕ трябва да е на пряка слънчева светлина!

След като сиропът е готов, прецеждам през подходяща марля и прехвърлям в друг чист буркан или бутилка. Внимавайте да не попадне плод в готовия сироп, защото това може да предизвика ферментация.

Прибирам буркана със сиропа на хладно място.

Профилактично може да се консумира по 1 с.л. от сиропа (за възрастни) всяка сутрин на гладно. За деца препоръчителната доза на ден е 1 ч.л.

сироп от тревист бъз
Лесен сироп от бъзак

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button