Основни ястия

Мързелива зелева сарма на тиган – готова за 30 минути

Лесна зелева сарма за Бъдни вечер

Празниците наближават, а покрай тях и стресът от това какво да приготвите за близките си. Днес ще ви дам идея за постна рецепта, подходяща за Бъдни вечер. Приготвя се изключително лесно и бързо, а вкусът е повече от превъзходен.

Продукти:

1 ч.ч. ориз
1 средно голяма зелка – прясна (около 500-600 грама)
1 глава лук
микс сушени зеленчуци
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
олио

Начин на приготвяне:

Почиствам и нарязвам лука на дребно. Задушавам го в малко мазнина. Прибавям добре измитият и отцеден ориз. Запържвам го докато стане „стъклен“.

Добавям сушените зеленчуци и наливам 1 1/2 ч.ч. вряща вода. Подправям със сол, черен пипер и оставям да се готви, докато поеме цялата течност – оризът ще е полусварен. Така и искаме да се получи.

В тенджера загрявам вода и слагам сол. Почиствам зелето от външните листа, както и премахвам с остър нож пънчето. Отделям внимателно всички листа без да ги разкъсам. Най-малките листа във вътрешността на зелето ги оставям за салатка.

Внимателно поставям всички големи листа в тенджерата с вряща вода и варя около 2-3 минути. След това ги прецеждам с помощта на гевгир. Отстранявам дебелите части на листата. Намазвам дъното на подходящ тиган или тенджера.

зелева сарма
Бърза зелева сарма на тиган

Намазвам добре с олио и подреждам част от листата, така че да покрият дъното на съда, но и да излизат по стените на самият тиган (за захлупване по-късно). Разпределям полуготовият ориз и покривам с още листа, както и захлупвам страничните. В 1 1/2 ч.ч. гореща вода разтварям малко червен пипер, сол и добавям чубрица.

По желание, може да добавите и около 1 с.л. доматено пюре. Заливам сармата с течността. Слагам на котлона да заври.

Щом течността заври, намалям котлона, захлупвам с капак и оставям да се готви на слаб огън за около 15 минути или докато поеме цялата течност.

След като мързеливата сарма е готова, махам капака и оставям настрани да почине около 10-15 минути. Обръщам внимателно върху подходящ поднос или голяма чиния.

Режа на триъгълни парчета и сервирам.

зелева сарма рецепта
Вкусна зелева сарма на тиган – подходящ за Бъдни вечер

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button