Печива

Пухкави поачи с мая и сирене (оригинална рецепта)

Ето така се правят вкусни поачи с мая

Отдавна се каня да приготвя поачи с мая. Може би се сещате, че преди време бях споделила рецепта за поачи без мая. Както самата аз, така и много от вас се влюбиха в рецептата.

Тези с мая се различават доста от другите – по-пухкави са и приличат на хлебчета. А тези без мая са по-маслени, имат вкус на соленки и се топят в устата. На нас у дома са ни любими и двата варианта, защото са супер вкусни. Предлагам ви да опитате и двете рецепти!

Ако сте посетили пекарна в съседна Турция, ароматът на тези поачи ще ви е много познат… А за да са още по-вкусни, поканете близки или приятели, защото споделената храна е най-вкусната.

Продукти:

2 яйца
60 грама масло
1/2 ч.ч. олио
250 милилитра хладка вода
2 с.л. кисело мляко
1 с.л. захар
1/2 с.л. сол
половин кубче прясна мая
4-5 ч.ч. брашно (на мен ми бяха нужни 4 чаши и половина)
200 грама сирене

Начин на приготвяне:

В съд смесвам хладката вода, маята и захарта. Разбърквам за кратко и прибавям яйцата без единия жълтък, предварително разтопеното и охладено масло, олиото и киселото мляко.

Разбърквам отново и прибавям трите чаши брашно и солта.

Разбърквам с дървена лъжица докато се образува лепкаво тесто.

Набрашнявам подходяща повърхност с брашно и изсипвам тестото. Внимателно на части добавям останалата част от брашното и омесвам меко тесто.

Винаги прибавяйте на части брашното, а не цялото наведнъж, защото количеството може да варива – най-често заради големината на яйцата.

Премествам тестото отново в същия съд, в който разбърках съставките, поръсвам с малко брашно, покривам с кърпа и оставям на топло.

Най-бързо става, когато поставите тестото в предварително затоплена на 50 градуса фурна. Но задължително я изключете след поставянето на тестото. Ще си удвои обема за около 25 минути – това доста улеснява, най-вече когато навън е по-хладно и втасването отнема повече време.

поачи с мая рецепта
Лесно оформяне на поачи със сирене

Аз разделям тестото на 18 равни парчета, след което ги оформям на топки. Предварително натрошавам сиренето. Вземам едно топче и с ръце оформям кора. Поставям малко количество от сиренето и сгъвам на две. Притискам с пръсти (вижте как на снимките).

След като оформя достатъчно за първата партида, подреждам ги на разстояние в тава с хартия за печене.

Оставям ги да втасат за десетина минути, след което ги намазвам с част от жълтъка и отново ги притискам с пръсти, за да не се отворят по време на печене.

Поръсвам поачите с мая с малко сусам по желание и ги пека в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Докато се пече първата партида, аз оформям останалите, с които процедирам по същия начин.

турски поачи с мая
Така се правят пухкави поачи със сирене

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button