Други

Сладко от ягоди с цели плодчета – мързелива рецепта на фурна

Сладко от ягоди – как се прави?

Тази година съм решила да приготвя по няколко бурканчета сладко от различни плодове. Вече има ягоди в изобилие както в градините, така и по пазарите.

Тази рецепта е за заетите домакини, които нямат много време, но искат да приготвят домашни сладка. Рецептата е мързелива, защото няма нужда да стоите до котлона, за да махате пяната през няколко минути. Освен това самите плодчета остават цели.

Аз имах 600 грама домашни ягоди и към това количество ягоди добавих 300 грама захар и 1/4 ч.л. лимонена киселина.

А по-долу ще ви напиша пропорцията за 1 кг плодове.

Повечето домакини приготвят сладкото 1:1, но според мен това количество захар е прекалено много.

Продукти:

1 кг ягоди

500 грама захар

1/2 ч.л. лимонена киселина

Ако вие държите да приготвите сладкото 1:1, т.е. на килограм ягоди да добавите 1 кг захар, действайте смело. Но ви уверявам, че и половин килограм е предостатъчен, особено ако ягодите са добре узрели и сладки.

Начин на приготвяне на домашното сладко от ягоди:

сладко от ягоди на фурна
Лесно сладко от ягоди на фурна

Почиствам ягодите от дръжките. Измивам ги внимателно. Изцеждам им водата, след което ги изсипвам в подходяща тава. Аз ги поръсих със захарта и ги прибрах за 1 нощ в хладилника, за да си пуснат предварително сока, но нямаше ефект – вие можете да пропуснете тази стъпка. Следващият път ще изсипя захарта върху плодовете и направо ще сложа тавата във фурната.

Първоначално пускам фурната на 220 градуса. Щом сместа започне леко да завира, намалявам фурната на 180 градуса и пека сладкото за около 1 час, като от време на време с чиста и суха лъжица внимателно избутвам плодовете в отделилия се сироп.

5 минути преди да е готово сладкото, прибавям лимонената киселина и разбърквам внимателно.

Изсипвам готовото сладко в чисти и сухи бурканчета, затягам добре капачките им и ги обръщам. Оставям ги по този начин докато изстинат напълно, след което прибирам на тъмно и хладно място.

сладко от ягоди рецепта
Мързелива рецепта за сладко от ягоди

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button