Печива

Рецепта №1 за пролетта: Бърза и вкусна баница с коприва и сирене

Пролетта е време да се насладим на вкусната и полезна коприва. Можете да я наберете напълно безплатно от чисто местенце. А ако имате село, ще ви е доста по-лесно.

Преди няколко дена приготвих супичка и ми остана малко количество коприва. Затова реших да приготвя любимата ни пролетна баница.

Някои прибавят към копривата и пресен зелен лук, но аз нямах и затова я направих без лук. Резултатът ни хареса много. Изядохме я с голям апетит! А сега искам да премина към продуктите, за да си я направите и вие у дома.

Продукти:

150 грама коприва

300 грама сирене

3 яйца + 1 яйце за отгоре

2 супени лъжици кисело мляко

1/4 чаена лъжичка бакпулвер

10 броя фини точени кори

Начин на приготвяне:

Почиствам и нарязвам копривата на ситно. Аз не виждам смисъл да я бланширам, защото така или иначе след това се пече във фурната.

Натрошавам сиренето и го прибавям към копривата заедно с трите яйца. Разбърквам хубаво с лъжица и слагам киселото мляко и бакпулвера. Отново разбърквам.

Вземам две кори и ги слагам една върху друга. Поставям част от сместа в единия край на двете кори. Навивам на руло и премествам в намаслена тава.

Продължавам по същия начин и с останалите кори и плънка. Аз ги подредих в правоъгълна тава, но вие може да използвате и кръгла.

След като сместа и корите свършат, разбивам последното яйце с малко вода и заливам баницата.

По желание може да разпределите малки парченца масло върху баницата. Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна докато баницата стане златиста от всички страни.

След като извадя от фурната, покривам баницата с кухненска кърпа за 10 минути, след което е готова за хапване.

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button