Печива

Вижте моята сполучлива рецепта за сиренки „Пухкавелки“

Тези сиренки „Пухкавелки“ са едни от най-сполучливите, които съм опитвала и правила

Тестото се получи много пухкаво, меко, а след изпичане сиренето изобщо не се трошеше, благодарение на белтъка, който прибавих към сместа.

Ако сутринта нямате време за месене на тесто, можете да го приготвите от вечерта и да го сложите в хладилника. Но е важно да го преместите в по-голяма купа и да го покриете с прозрачно фолио. След като го извадите сутринта, трябва да го оставите на топло за 20-ина минути, за да се поотпусне. После идва ред на оформянето.

Сигурна съм, че ще останете много доволни от това тесто… Освен за сиренки, можете да го използвате и за питка или пък за друго солено тестено изделие.

Продукти:

по половин чаена чаша хладка вода, хладко прясно мляко, олио и кисело мляко (общо количество 2 ч.ч.)
1 яйце
половин кубче мая (20 грама)
1 с.л. захар
660 грама брашно
1 ч.л. сол

За пълнежа:

1 белтък
1 препълнена супена лъжица кисело мляко
200 грама сирене

За намазване:

1 жълтък

Начин на приготвяне:

Смесвам водата, прясното мляко, маята и захарта. Разбърквам с дървена лъжица. Прибавям олиото, киселото мляко и яйцето. Разбърквам и добавям половината количество брашно заедно със солта. Бъркам с лъжица 1-2 минути, след което слагам на части останалото брашно и омесвам меко тесто.

Намазвам готовото тесто с малко олио, за да не хване коричка и покривам с чиста кухненска кърпа. Оставям на топло за 30-40 минути или докато втаса хубаво.

През това време смесвам съставките за пълнежа, като предварително натрошавам сиренето с вилица. След като тестото е вече готово, разделям на 15 парчета, които оформям на топки. Подреждам ги на разстояние в намазнена тава или покрита с хартия. Притискам всяко топче с пръсти по средата, за да се образува вдлъбнатина. Надупчвам с вилица няколко пъти, за да не се надигне прекалено по средата.

Пълня дупчицата със сместа от сирене. А частта с тестото намазвам с разбития жълтък.

По желание може да поставите по едно листенце пресен магданоз върху млечната смес.

Оставям да втасат за 15-ина минути и ги пека в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 25-30 минути.

лесни сиренки
Вкусни сиренки „Пухкавелки“ с мая

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button