ДесертиРетро

Спомен от детството: Шоколадови лодки по рецепта на баба Недка

Обичам онези стари рецепти, които имат история и благодарение на нас, младите, те ще се запомнят и ще продължават да се готвят още много години. Колкото и да харесваме съвременните рецепти, понякога трябва да се връщаме към старите такива и да сготвим вкусни ястия и сладки с обикновени и малко на брой продукти.

Сигурно знаете, че има невероятно много рецепти, които са толкова лесни, а в същото време ефектни и вкусни. Днес ще споделя с вас една много специална рецепта, която е от стария тефтер на баба Недка.

Преди време бях направила кифлички по нейна рецепта, а днес гостувах в нейната кухня и заедно приготвихме ефектни шоколадови лодки, които ни се усладиха толкова много, че набързо разполовихме чинията с готовите сладки.

Запишете си рецептата и запретнете ръкави.

Продукти:

125 грама масло (краве)
1 кафена чаша захар
2 яйца
1 каф. чаша натрошени на ситно орехи
5 – 5 1/2 каф. чаши брашно
ванилия
1/2 пакет бакпулвер
около 200 грама шоколад

Начин на приготвяне:

Важното в тази рецепта е маслото да е омекнало на стайна температура. Отстраняваме 25 грама от него за шоколада. Другата част слагаме в купа и смесваме със захарта. Бъркаме докато сместа стане бледожълта. Прибавяме яйцата, ванилията и отново разбъркваме с бъркалка. Смесваме брашното с бакпулвера и добавяме на части.

Месим с ръка докато се получи хубаво маслено тесто. Накрая прибавяме смлените орехи и доомесваме за кратко. Разделяме тестото на две и разточваме първата част върху набрашнената повърхност.

стара рецепта за лесни сладки
Стара рецепта за шоколадови лодки

Нарязваме кората на правоъгълници, които прищипваме от двете страни, като за всеки случай ние използвахме две вилици, за да сме сигурни, че са се залепили добре. Най-добре се вижда на снимките по-долу.

Процедираме по същия начин с всички правоъгълници, както и с втората част от тестото.

Намазваме голяма тава с олио и поръсваме с малко брашно. Подреждаме готовите лодки плътно една до друга. Ако тестото се отпусне прекалено много, преместваме лодките в хладилника да стегнат.

Пускаме фурната да загрее на 200 градуса. Печем сладките във вече загрятата фурна докато леко порозовеят – между 10 и 15 минути.

стара рецепта шоколадови лодки
Лесни сладки с орехи и шоколад

През това време разтопяваме шоколада на водна баня заедно със супената лъжица масло, което отделихме по-рано.

Подреждаме вече изстиналите сладки в подходяща чиния и ги пълним с разтопения шоколад. Държим ги на студено докато шоколадът се втвърди.

шоколадови лодки рецепта
Лесни и ефектни шоколадови лодки по стара рецепта

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button