Печива

Ачма – пухкави и ароматни като от турска пекарна

Ачма – пухкави и ароматни питки с масло, които са точно като тези, които предлагат в пекарните в съседна Турция. Най-често се консумират за закуска с чай и сирене.

Вие може да ги приготвите за закуска или пък да ги консумирате вместо хляб с обяда или вечерята

Наименованието на тези питки идва от факта, че за оформянето им не ви е нужна точилка. Тестото е много приятно на допир и много лесно се оформя с ръце. Ако искате ачмите да са още по-специални, може да поръсите всяка оформена правоъгълна кора със сирене и след това да навиете на руло. А ако искате да прибавите и нещо свежо към сиренето, това непременно да е нарязан на ситно магданоз.

Продукти:

по 1 чаена чаша хладка вода, хладко прясно мляко и олио
1 кубче мая
2 супени лъжици захар
2 яйца
1 с.л. сол
1кг + около половин чаена чаша брашно
50 грама меко масло
по желание – сусам

Начин на приготвяне:

В подходяща голяма купа смесвам прясното мляко и водата. Прибавям маята, захарта и разбърквам с бъркалка. Поръсвам течностите с 2 чаши от брашното и без да разбърквам оставям настрани за 10-15 минути.

След като маята се активира, прибавям яйцата без единия жълтък и олиото. Отново разбърквам с бъркалка. След това на малки части започвам да добавям брашното, а към края и солта.

След като съм сложила килограм брашно, премествам тестото върху набрашнена повърхност и ако има нужда, доомесвам с още около половин чаша брашно. Тестото трябва да се получи много меко на допир, но в никакъв случай не трябва да лепне по ръцете. Меси се в продължение на поне 6-8 минути.

Премествам готовото тесто в купата, поръсвам с малко брашно, покривам с кърпа или прозрачно фолио и оставям за около 45 минути на топло да втаса.

Разделям тестото на 24 равни части (парчетата са с големина на мандарини). За една ачма ще са ви нужни 2 броя, т.е. от това количество ще имате 12 броя пухкави питки.

Вземам едно парче, поставям отгоре малко количество от маслото и притискам с пръсти докато маслото се разнесе из цялата повърхност и продължавам да притискам докато се получи сравнително тънка правоъгълна кора. Навивам на руло. Правя същото и с още едно парче, след което усуквам двете рула и съединявам краищата, за да се получи геврече.

как се прави ачма
Начин на оформяне

Подреждам ги в голяма тава, покрита с хартия за печене.

Моята тава е достатъчна голяма и се събраха всичките на един път. Ако нямате, може да се наложи да ги печете на два пъти.

Правя същото с всички останали парчета тесто и количество масло.

След като са готови, покривам ги с чиста кърпа и оставям за десетина-петнадесет минути да втасат. Разбивам жълтъка с много малко вода и намазвам вече втасалите ачми.

По желание поръсвам със сусам.

Пека ги в предварително загрята на 200 градуса фурна докато станат приятно златисти от всички страни.

пухкави хлебчета с масло
Въздушни и ухаещи на масло

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button