Печива

Питка за юбилей – лесна рецепта + начин на оформяне (СНИМКИ)

Лесна питка за юбилей

Тази питка е една от най-специалните, които съм правила досега. Беше за 40-годишнината на едни прекрасни хора. Пожелавам им са да здрави и все така щастливи!

С тази питка ще се справи всеки, който иска да зарадва близък човек. Изключително лесна е и се оформя бързо.

В тази рецепта обяснявам и как се прави бялото тесто, с което може да украсите питката.

Ако следвате стъпките една по една, сигурна съм, че крайният резултат ще очарова както вас, така и човека, за когото ще е питката.

Продукти:

360 милилитра хладко прясно мляко
4 яйца
1 с.л. кисело мляко
60 мл. олио (1/4 ч.ч.)
1 с.л. захар
1 кубче мая
1/2 с.л. сол
1 килограм брашно

около 200 грама сирене
около 80 грама омекнало масло
сусам или микс за поръсване

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесвам млякото (прясно), захарта и маята. Разбърквам докато се смесят добре. Прибавям яйцата без единия жълтък, киселото мляко и олиото. Отново разбърквам, след което добавям брашното заедно със солта.

Меся хубаво в продължение на десетина минути докато се получи гладко тесто. Слагайте постепенно брашното, защото може да ви потрябва по-малко или повече брашно заради различната големина на яйцата. След като тестото е готово, поръсвам с малко брашно, покривам с кърпа и оставям на топло да втаса.

Готовото тесто разделям на две части, като едната трябва да е по-голяма от другата – аз пекох едната питка в 26 см тава, а другата – в 18 см.

Покривам дъното на двете тави с хартия за печене и намазвам стените с мазнина.

Вземам голямото парче тесто и разточвам на голям правоъгълник. Намазвам го с част от маслото и нарязвам на 12 дълги триъгълника. Поставям натрошено сирене в широката част на всеки един триъгълник, след което навивам на кифлички, като започвам от широката част.

Поставям 8-те броя кифлички в тавата. Останалите 4 броя разделям с остър нож по средата и поставям между големите кифлички, като широката част трябва да се пада от външната страна.

Голямата питка е готова! Покривам я с кърпа и оставям настрани.

пухкава питка
Оформяне на голямата питка

Разделям малкото тесто на 6 еднакви парчета. Разточвам ги под формата на кръгчета, намазвам всеки един с масло и поръсвам със сирене, само на последната кора не слагам нищо.

Подреждам корите една върху друга, след което ги разточвам заедно. Нарязвам на 6 еднакви триъгълника, а после навивам от широката част към върха. Подреждам ги в малката тава, покривам я с кърпа.

питка рецепта
Оформяне на малката питка

Изчаквам и двете питки да си удвоят обема.

Разбивам отделения жълтък с няколко капки вода и намазвам втасалите питки. Поръсвам ги със сусам и микс. Слагам ги да се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 50-60 минути.

Начин на приготвяне на бяло тесто за украса:

Нужни са ви вода, брашно и сол. Ако искате да са още по-бели, можете да замените част от брашното с натурално нишесте, без значение дали е царевично или пшенично.

В купичка слагам около половин чаша брашно, голяма щипка сол и вода на малки части. Омесвам гладко тесто. За цифрите аз правя дълги фитили по два броя, след което ги усуквам заедно и оформям. Поставям по една клечка за зъби, за да мога след това да ги забия в готовата питка. Оформям и няколко броя малки розички. Пека ги в тава с хартия за печене на 160 градуса фурна.

След като всичко е готово, питките са изпечени и леко изстинали, върху поднос поставям голямата питка. След това забивам 3 дървени шишчета по средата и внимателно поставям малката питка – така става стабилна двуетажна питка. Украсявам с цифрите и розичките.

Разбира се, питката е най-вкусна докато е топла. Ако искате да я запазите мекичка за следващия ден, не я украсявайте предварително. Оставете ги да изстинат напълно, след което ги увийте поотделно с фолио. Украсете питката преди празника.

лесна питка
Пухкава питка за юбилей на два етажа

Свързани публикации

1 коментар

  1. Много ми хареса снимката на питката от 2 май.
    Аз съм начинаеща и не знаех дали ще мога да се справя,но прочетох рецептата.
    продуктите не бяха много,а ги има и в почти всяко домакинство.
    Начинът на приготовление беше описан много подробно.А и сайта ме увери,че „Всеки може да готви„,което ме окуражи и реших да опитам…
    Ами получи се ,и то каква питка,стана за чудо и приказ.Мекичка,с леко хрупкава коричка,а и вкусна,ама много вкусна.
    Всички в къщи много я харесахме и добре си я хапнахме.Детето с удоволствие изхруска розичките по нея.
    А тези хора,за които е била чудесната Ви питка са големи щастливци щом са получили такъв красив и вкусен подарък.
    И Вие бъдете здрава и щастлива и ни радвайте с още много вкусотии!
    Благодаря Ви за чудесната рецепта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button